Opinie - Stefanie De Bock

Geef studenten zelf de kans om te kiezen waar ze willen stemmen

“Laat kotstudenten stemmen in Gent”. Met dit voorstel pakte schepen Elke Decruynaere gisterenavond uit. Ze wil kotstudenten, dus studenten die in Gent studeren en op kot zitten, stemrecht geven in de Arteveldestad. Een voorstel dat eerder ook al gelanceerd werd door burgemeester Daniel Termont en zijn Leuvense collega Louis Tobback. Ik was meteen verkocht.

vrijdag 11 maart 2016 12:46
Spread the love

In 2007 waren er 19 480 Gentse kotstudenten. Heel veel mensen die net zoals alle andere Gentenaars kunnen genieten van de lusten én de lasten. Als kotstudent zit je vaak meer in de stad waar je studeert dan thuis, tot groot ongenoegen van de ouders. Meer dan wat er in onze herkomststad/gemeente wordt beslist, heeft ook wat er in Gent wordt beslist een grote impact op ons leven. Neem bijvoorbeeld het nieuwe circulatieplan dat net is goedgekeurd; de student had hier evenwel een plaats in. Waar zullen we bijvoorbeeld binnenkort met onze zotte kotfiets niet meer omver gereden worden door snelle auto’s?

Het is een feit dat kotstudenten niet heel hun leven studeren en dus misschien ook niet heel hun leven in Gent (of een andere studentenstad) blijven. We zijn tijdelijke passanten, akkoord. Echter wel tijdelijke passanten die ook participeren in de stad en hun steentje bijdragen aan het stadsleven. Studenten trekken zich aan wat er zich rondom hen afspeelt. We denken ook aan hoe het beter kan, wat er anders kan. Er zijn inderdaad wel vormen van inspraak tussen het stadsbestuur en de studenten, maar misschien is het tijd om ons echt het gevoel te geven dat we iets kunnen betekenen voor de stad waar we ons diploma proberen te halen. Dat kan bijvoorbeeld door het studentenstemrecht zoals schepen Decruynaere het voorstelt.

De slogan van mijn universiteit is ‘Durf Denken’. Ik zelf, en met mij -wie weet- nog veel andere studenten, ben pas echt politiek actief geworden vanaf het moment dat ik student ben geworden. Je neemt een engagement op, je durft te denken, maar soms blijft dit louter filosofisch. Op die manier blijft politiek een ver-van-mijn-bedshow: jongeren die geïnteresseerd zijn in politiek en zich inzetten voor een bepaalde partij, maar die er uiteindelijk niet op kunnen stemmen. Als je op dit moment toch perse wil stemmen in je studentenstad moet je je herdomiciliëren, een moeilijke stap voor veel studenten want dan val je niet meer ten laste van je ouders.

Last but not least, we spreken over ‘stem-recht’. Zoals Van Dale het woord omschrijft gaat het om ‘het recht om zijn stem te mogen uitbrengen’. Onthoud vooral het voorlaatste woord. Het gaat hier om het feit dat je je stem ‘mag’ uitbrengen. Als student ben je dus zeker niet verplicht om in je studentenstad te stemmen, je kan ook gerust thuis stemmen. Echter het geeft aan die studenten die meer in de stad zijn waar ze studeren en hier ook meer voeling mee hebben de kans om hun mening te verkondigen. Je geeft als het ware de keuze aan de persoon zelf.

Breng politiek terug naar de mensen. Terug naar waar het hoort. Democratie gaat over participatie en studenten zijn een groot deel van de stadsparticipatie. Geef studenten de kans om te kiezen waar ze zich thuis voelen, waar ze hun engagement willen opnemen, waar ze willen beginnen met de wereld te veranderen. Niet alleen voor mij, maar waarschijnlijk ook voor vele andere (Gentse) studenten is dat onze vree wijze studentenstad.

Stefanie De Bock is voorzitster van Jong Groen StuGent, de Gentse studentenafdeling van Jong Groen

take down
the paywall
steun ons nu!