CO2-concentratie maakt grootste sprong sinds begin metingen

De concentratie van CO2 in de atmosfeer steeg vorig jaar met het grootste verschil sinds het begin van de metingen, 56 jaar geleden.

vrijdag 11 maart 2016 12:15
Spread the love

Onlangs raakte bekend dat 2015 het warmste jaar sinds het begin van de metingen was, en nu blijkt ook de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer alle records te breken. Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) steeg het voorbije jaar met 3,05 deeltjes per miljoen (ppm of parts per million).

Dat is niet alleen het grootste jaarverschil sinds het begin van de metingen, het is ook het vierde jaar op rij dat de concentratie met meer dan 2 ppm stijgt, zegt Pieter Tansvan, hoofdwetenschapper bij de NOAA. “De concentratie stijgt nu sneller dan de voorbije honderdduizend jaar. Dit is een explosie vergeleken bij de natuurlijke processen.”

El Niño

De concentratie klokte in februari af op 402,6 ppm, een enorm verschil met de 280 ppm in 1800, voor het begin van de industriële revolutie. De laatste keer dat de aarde zo’n aanhoudende stijging meemaakte, was tussen 17.000 en 11.000 jaar geleden, toen de CO2-concentratie met 80 procent toenam. Maar de huidige toename gebeurt tweehonderdmaal sneller.

De snelle stijging is voor een deel te wijten aan het El Niño-weerfenomeen. Bossen en planten reageren op de veranderingen in weerpatronen, neerslag en droogte, en daarbij komt meer CO2 vrij. Ook het vorige record in 1998 was te wijten aan een sterke El Niño.

take down
the paywall
steun ons nu!