Wereldgezondheidsdag focust op strijd tegen diabetes

Wereldgezondheidsdag 7 april 2016 zal in het teken staan van de strijd tegen diabetes. Vooral in lage- en middeninkomenslanden neemt deze aandoening sterk toe.

donderdag 10 maart 2016 16:53
Spread the love

In 2008 leden wereldwijd 347 miljoen mensen aan een vorm van diabetes. Daar komen elk jaar nieuwe zieken bij, maar vooral in lage- en middeninkomenslanden is de stijging opvallend. Volgens de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal dit cijfer de komende twintig jaar nog verdubbelen.

In negen op de tien gevallen gaat het om diabetes type 2, die in hoofdzaak veroorzaakt wordt door overgewicht en te weinig fysieke activiteit. Tot voor kort kwam deze diabetes type 2 bijna uitsluitend voor bij volwassen. Verschillende studies tonen echter aan dat ook kinderen meer en meer risico lopen om de ziekte te ontwikkelen.

De WHO lanceert in de aanloop naar de Wereldgezondheidsdag 7 april een opvallende postercampagne om de strijd tegen diabetes kracht bij te zetten. ‘Stay Super’-posters kunnen worden gedownload op de website van de WHO.

Deze posters roepen onder meer op om overgewicht zeker bij kinderen te vermijden en te kiezen voor gezonde voeding. De WHO raadt ook aan regelmatig te bewegen en je bloed te laten controleren wanneer je symptomen vertoont die op diabetes kunnen wijzen: dorst, gewichtsverlies, vermoeidheid en een troebel zicht.

In 2012 kostte diabetes het leven aan 1,5 miljoen mensen. Tachtig procent van de slachtoffers viel in lage- en middeninkomenslanden. Volgens de WHO zal diabetes wereldwijd de zevende belangrijkste doodsoorzaak zijn in 2030.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!