De landbouwsector in Afrika moet snel en ingrijpend veranderen om zich te wapenen tegen de klimaatverandering. Alleen zo kan de sector ook in te toekomst cruciale voedingsgewassen blijven produceren, stelt een studie in het gezaghebbende tijdschrift Nature Climate Change.
Uit de studie Timescales of transformational climate change adaptation in sub-Saharan African agriculture door de Universiteit van Leeds blijkt dat de teelt van maïs, bonen en bananen bedreigd wordt door de gevolgen van de klimaatverandering. De studie toont aan waar, en vooral wanneer er interventies moeten komen om te vermijden dat de klimaatverandering cruciale voedselsectoren in Afrika vernielt, zegt hoofdauteur Julian Ramirez-Villegas van de Universiteit van Leeds. “We wisten al wat er moet gebeuren, nu hebben we ook deadlines.”
De wetenschappers schetsen regio per regio de waarschijnlijke effecten van verschillende klimaatscenario’s aan de hand van negen belangrijke voedingsgewassen. Zes gewassen blijven relatief stabiel, maar tegen het einde van de eeuw wordt 30 procent van het areaal voor maïs en bananen niet langer bewerkbaar. Voor bonen is dat zelfs 60 procent, en in sommige regio’s kunnen de problemen zelfs al over tien jaar de kop opsteken.
Transformatie
Om een groot verlies aan productie te vermijden, zijn verschillende ingrepen mogelijk, zeggen de onderzoekers. Zo kan er overgeschakeld worden op andere gewassen in een bepaalde regio of kan de irrigatie verbeterd worden. In sommige gebieden wordt landbouw echter helemaal onmogelijk.
“De landbouw zal flexibel moeten zijn als antwoord op de klimaatverandering, en deze studie toont hoe en waar de transformatie moet gebeuren”, zegt medeauteur Andy Challinor. “De studie voorspelt dat binnen het volgende decennium heel wat huidige maïs- en bananengebieden dan niet langer geschikt zullen zijn voor deze teelten. De plaatsen waar je bepaalde gewassen kunt kweken, zullen veranderen naarmate het klimaat verandert. Het komt erop aan die veranderingen al te plannen.”
Aangezien het minimaal vijftien jaar duurt om oplossingen uit te werken, benadrukken de auteurs dat het tijd is om onmiddellijk actie te ondernemen. “Het kan decennia duren om nationaal landbouw- en voedselbeleid aan te passen”, zegt medeateur Andy Jarvis.
“Uit onze bevindingen blijkt dat de klok tikt. Dat betekent niet alleen meer middelen vrijmaken, maar er ook voor zorgen dat ze bij die mensen terechtkomen die het het meeste nodig hebben. We moeten daarbij ook maken dat de plannen ook rekening houden met de noden van vrouwen en gemarginaliseerde groepen in de maatschappij.”