Ziekentransport in DR Congo
Reportage - Joris Hermans, Hilde Groenweghe

Ziekentransport in DR Congo

Samen met Memisa trok fotograaf Joris Hermans naar de Democratische Republiek Congo om de problematiek van ziekentransport in beeld te brengen. De uitdagingen zijn groot. De staat van de wegen is zo slecht dat zelfs een ambulance op 4x4 aandrijving niet op bestemming geraakt.

dinsdag 8 maart 2016 16:37
Spread the love

De bevolking en gezondheidswerkers zoeken creatieve oplossingen zodat zieken en zwangere vrouwen toch tijdig het ziekenhuis bereiken. Met de hulp van Memisa worden aangepaste transportsystemen geïntroduceerd, zoals de moto-ambulance of de boot-ambulance. Zo zorgt Memisa er voor dat de gezondheidswerkers alle kansen krijgen om zo veel mogelijk levens te redden, met de beperkte middelen die voorhanden zijn.

Ik ging als fotograaf met de verwachting dat we over slechte wegen zouden moeten rijden, maar het was tien keer erger dan verwacht. Van wegen was soms geen sprake en het is een wonder dat we overal heelhuids geraakten.
 

In het binnenland zijn de wegen van slechte kwaliteit. Een gewone ambulance rijdt er vast in een zandvlakte of moet halt houden aan overstroomde wegen. Om zieken of zwangere vrouwen tijdig naar het ziekenhuis te brengen, zijn er alternatieven nodig.

 
 

Wanneer een zieke niet meer zelf kan lopen en er geen ambulance voor handen is, wordt een draagberrie geïmproviseerd. De sterkste mannen uit het dorp lopen afwisselend met de zware last op de schouders.
Robano is zwanger en woont op 45km lopen van het ziekenhuis in Sia. Haar familie installeerde een stoel op een fiets om haar naar het ziekenhuis te brengen. De familieleden duwen de fiets om de beurt en dragen de bagage van Robano.
 

In afgelegen gebieden introduceert Memisa aangepaste systemen voor noodtransport. De moto-ambulance wordt hier in Kinzamba ingezet om een zwangere vrouw snel en veilig naar het ziekenhuis te brengen voor een dringende keizersnede.

 
In het ziekenhuis van Kinzamba en de omliggende gezondheidscentra is er geen GSM-bereik. Daarom installeerde Memisa radiofonietoestellen om de moto-ambulance te kunnen oproepen bij spoedgevallen.
In gebieden die moeilijk bereikbaar zijn, vormt transport over water soms een alternatief. In Lusanga wordt een vrouw met de boot-ambulance van Memisa naar het ziekenhuis gebracht. Een lokaal comité beheert de ambulance via een sociale kas waartoe alle patiënten bijdragen.
Ngemenki komt aan in het ziekenhuis na een lange voettocht en een stuk met de boot-ambulance van Memisa. Ze verbijt in stilte haar weeën, terwijl de verpleegster nagaat of het kind nog in leven is na het uitputtende traject. 
 In Sia is Joris getuige van een keizersnede in het ziekenhuis. Elodies bekken zijn te smal, dankzij een keizersnede beviel ze van een gezonde jongen. Ze had vlak voor de bevalling een tocht van 4u per fiets afgelegd.
Medicatie is schaars in de meest afgelegen gebieden. Met de hulp van Memisa worden essentiële geneesmiddelen aangekocht en verdeeld.

 

Memisa is een Belgische NGO actief in medische ontwikkelingssamenwerking. Memisa strijdt voor de toegang tot gezondheidszorg, vooral voor de meest kansarmen. 

take down
the paywall
steun ons nu!