Kinderen op Fiji worden hard getroffen door de gevolgen van de cycloon Winston (WikiMedia Commons)

Kinderen Fiji grootste slachtoffer cycloon Winston

Veertig procent van de kinderen op de eilandenstaat Fiji in de Stille Oceaan leeft na de verwoestende tropische cycloon Winston in risicovolle omstandigheden. Ze hebben geen huis meer om in te wonen, geen water of elektriciteit en kunnen vaak niet meer naar school, meldt het VN-Kinderfonds UNICEF.

woensdag 2 maart 2016 11:53
Spread the love

De cycloon Winston raasde op 20 februari over de 330 eilanden van Fiji (waarvan er 110 bewoond worden door 837.000 mensen). Het was volgens UNICEF de op één na zwaarste storm in de bekende geschiedenis die de regio teisterde, na de tyfoon Haiyan op de Filipijnen in 2013. Zo’n 347.000 mensen, inclusief 120.000 kinderen, kampen met de directe gevolgen van de cycloon.

“Het is een ramp voor Fiji”, meldt Karen Allen van UNICEF. “Het is nu duidelijk dat 40 procent van de kinderen een groot risico loopt. De gevolgen op korte en lange termijn voor hun gezondheid, veiligheid, onderwijs en ontwikkelingen zijn kolossaal.”De cycloon Winston slaat toe op Viti Levu, het centrale eiland waar 600.000 van de 837.000 inwoners van Fiji wonen (UNICEF/Clements)

Veel kinderen zijn alles kwijt: hun bezittingen, hun ouderlijk huis, groentetuin en mogelijke bron van inkomsten, hun school en de lokale dokterspost. “Ze hebben zelfs vaak geen schoon drinkwater, elektriciteit of een dak meer boven hun hoofd.” 

Geen veilige haven

Het ministerie van Onderwijs van Fiji heeft bekendgemaakt dat minstens 240 scholen verwoest of beschadigd zijn. Scholen die de cycloon overleefd hebben, zijn bovendien dikwijls in gebruik als tijdelijk opvangcentrum.

Op 29 februari 2016 gingen ongeveer 1100 scholen op het eiland weer open, maar honderden andere moeten eerst hersteld worden. UNICEF heeft inmiddels zestig tijdelijke klaslokalen geleverd aan de zwaarst getroffen scholen. Meer van deze klaslokalen worden in de komende dagen geleverd.

De 13-jarige Adi uit het dorp Yaqeta op de Yasawa-eilandengroep, zag haar ouderlijk huis instorten. “Ik ben met mijn broertje op de vlucht geslagen, van het ene naar het andere huis. Ik was erg bang. We hebben in drie verschillende huizen gezeten. Het doet erg pijn om ons huis helemaal in puin te zien liggen.”

Het verhaal van Adi staat niet op zichzelf, zegt Allen. “Wat de situatie verergert, is dat in veel noodgevallen de school vaak de enige veilige haven is voor kinderen, maar veel scholen functioneren nu ook niet meer.”

Bron: State of disaster in Fiji after Cyclone Winston, Unicef on the ground for children

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!