Deeltijds werken, voltijds onzeker? Als het van de regering afhangt wel

Weten deeltijdse werknemers voortaan pas een dag voordien hoe hun uurrooster er uit ziet? En zullen ze niet meer kunnen rekenen op een toeslag voor bijkomende uren? Als het van de regering-Michel afhangt wel.

woensdag 2 maart 2016 16:48
Spread the love

“In de toekomst zullen de deeltijdse werknemers hun kinderen halsoverkop moeten achterlaten (nadat ze zich dubbel hebben geplooid om dit gedaan te krijgen), zodra hun werkgever hen daags voordien oproept om te komen werken”, zo trekt de socialistische bediendenvakbond BBTK aan de alarmbel.

Minister van Werk Kris Peeters legde een wetsvoorstel voor aan de NAR, een overlegorgaan waarin vertegenwoordigers van de werkgevers en vakbonden zetelen. Het wetsvoorstel wil de bestaande regeling op drie punten wijzigen.

De arbeidsovereenkomst zou geen zekerheid meer voorzien over het uurrooster. Werkgevers zouden het werkelijke uurrooster pas ten laatste 24 uur op voorhand moeten communiceren. Nu is dat nog vijf dagen op voorhand. Bovendien zouden deeltijdse werknemers niet meer moeten rekenen op extra loon voor bijkomende uren.

“De combinatie van de maatregelen doet vermoeden dat werkgevers in sectoren met veel deeltijdse werknemers enkel nog precaire variabele deeltijdse contracten zullen aanbieden. Nog los van de evidente onmiddellijke impact van deze maatregel op het dagelijks leven van de werknemers die nu met zo’n contract werken”, reageert BBTK.

Ook Femma kant zich tegen het voorstel. “Dit voorstel zal de combinatie van betaalde en onbetaalde arbeid voor gezinnen alleen maar moeilijker maken en meer stress veroorzaken. Probeer maar eens kinderopvang te regelen wanneer je pas een dag op voorhand weet wanneer je de volgende dag moet werken. Bovendien verlies je met dit voorstel ook heel wat houvast als deeltijdse werknemer. Hoe kan je nog een avondcursus volgen of vrijwilligerswerk doen als je uurrooster er elke dag anders kan uitzien?”, zegt Eva Brumagne, algemeen directeur van deze vrouwenorganisatie.

“Het merendeel van de deeltijdse werknemers zijn vrouwen. In vele gevallen werken zij ook deeltijds omdat de combinatie van betaalde en onbetaalde arbeid nu al moeilijk verloopt. Deze voorstellen zijn uiterst vrouwonvriendelijk. Het is dan ook cynisch dat net deze week voorzitter Wouter Beke CD&V uitroept tot ‘meest feministische partij'”, aldus nog Brumagne.

De regering wacht nu op het advies van de NAR, maar BBTK vreest dat de werkgevers weinig zullen toegeven en dat de regering daarna zal doorduwen.

BBTK voerde woensdag al actie in de Nieuwstraat in Brussel.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!