Nieuws, Milieu, Samenleving, België, Lokaal, Antwerpen -

PayBackDay: Neen tegen de Turteltaks!

maandag 29 februari 2016 12:07
Spread the love

Brussel- Vandaag protesteerden zo’n 3000 mensen op het Muntplein te Brussel tegen de Turteltaks en andere onrechtvaardige belastingen. De bijeenkomst werd toepasselijk “PayBackDay” genoemd, met een duidelijke boodschap aan de Vlaamse regering: Al jaren wordt er teveel betaald, wij willen ons geld terug!

Onze energiefactuur gaat dit jaar fors stijgen, omwille van de btw op elektriciteit van 6 naar 21%, alsook door een verhoging van de nettarieven en het afschaffen van de gratis stroom. Alsof dat nog niet volstaat, komt daar vanaf 01 maart ook nog eens de Turteltaks bij, welke maakt dat elk gezin of elke alleenstaande ook nog eens 100 euro extra moet ophoesten. Nochtans benadrukte de Raad van State uitdrukkelijk dat de Turteltaks ongrondwettelijk is. De grote multinationals worden door deze taks echter niet getroffen. 

Er zijn nochtans alternatieven, zoals de kosten voor groene stroom uit de energiefactuur halen en deze betalen uit de algemene begroting. Een ander alternatief bestaat erin om de nucleaire superwinsten van de kerncentrales van Electrabel af te romen en dit geld te investeren in de groene stroom van morgen, in plaats van de gezinnen op kosten te jagen. Het derde alternatief bestaat uit een zonneplantagetaks op commerciële zonneplantages zoals die van Fernand Huts en Jan De Nul. Die roomt onverantwoorde woekerwinsten af en brengt 115 miljoen euro op.

Bekijk de toespraak van Peter Mertens op de PayBackDay: http://pvda.be/video/reportage-vrt-pvda-het-verzet-tegen-de-turteltaks

 De petitie tegen de Turteltaks kan je hier ondertekenen: http://pvda.be/petitie-stop-de-turteltaks

Je kan ook het proces tegen de Turteltaks steunen: www.turteltaksproces.be

take down
the paywall
steun ons nu!