Dankzij Bart De Wever binnenkort politieagenten met enkelband?

Twee Antwerpse politieagenten die veroordeeld werden tot effectieve celstraffen omdat ze een jongeman van Marokkaanse origine in elkaar sloegen, blijven gewoon in dienst. De Antwerpse politietop had nochtans gepleit om hen te ontslaan, maar Bart De Wever stak daar een stokje voor.

donderdag 25 februari 2016 14:56
Spread the love

Twee politieagenten gingen in november 2012 na de diensturen op café. Het kwam tot een ruzie met de 23-jarige Samir. Het letterlijke oordeel van de raadsheer over politieman Jens V.: “Door uw pocherig gedrag in het café lag u aan de basis van de ruzie”.

Tijdens de ruzie gaf de jongeman een mep aan agent Yves W. en vluchtte daarna het café uit. Een student liep hem achterna en werkte hem met een beenveeg op de grond, waarbij die laatste een hoofdwonde opliep. De student ging daarna terug naar het café en vertelde de agenten waar ze Samir konden vinden. De twee agenten vonden de gewonde Samir en – aldus een getuige – hebben hem gestampt en geslagen terwijl hij op de grond lag.

De getuige belde de hulpdiensten. De ploeg die ter plaatse kwam, was bijzonder mild en gemoedelijk tegen de vechtersbazen. Zo verklaarde de getuige achteraf, die op dat moment niet wist dat deze twee ‘heren’ politieagenten waren. Zo staat het in het strafdossier.

Bart De Wever

In eerste aanleg kregen de twee politieagenten voorwaardelijke straffen, maar ze gingen in beroep. De Antwerpse politietop vroeg toen al aan burgemeester Bart De Wever deze politieagenten van ambtswege te ontslaan bij de tuchtcommissie. Dat is de zwaarste straf en kan enkel door de burgemeester worden uitgesproken.

Maar Bart De Wever vond dat te zwaar en gaf een lichtere tuchtstraf, namelijk ‘terugzetting in wedde’. Dat betekent dat de twee agenten worden teruggeplaatst in een graad van een lager niveau, waardoor ze ook een aantal voordelen verliezen. Daardoor konden de agenten wel hun job blijven uitoefenen en maken ze nog steeds deel uit van de dienst noodhulp.

Woensdag kregen ze van de rechter in beroep zwaardere straffen. De rechter tilde bijzonder zwaar aan de feiten. “Politie moet burgers, ook buiten de diensturen, beschermen in plaats van zo tekeer te gaan”. Yves W. en Jens V. kregen respectievelijk 7 maanden en 9 maanden effectieve celstraf. Samir kreeg 6 maanden effectief voor het slaan van de agent.

De rechter toonde zich ook verbaasd over het gedrag van de interventieploeg van de politie die onmiddellijk de versie van hun collega’s geloofden. “Terzake werd er geen enkele alcoholcontrole gedaan bij de agenten in burger, die door de getuige als daders werden aangeduid”, aldus de rechter.

Volgens specialisten kunnen de veroordeelde agenten geen nieuwe, zwaardere tuchtstraf krijgen. Hier geldt namelijk het algemene rechtsprincipe ‘Non bis in idem’. Je kan geen twee keer voor dezelfde feiten worden gestraft.

Nu zijn er twee mogelijkheden. Ofwel moeten ze effectief een paar maanden brommen, maar kunnen ze daarna gewoon weer aan de slag als agent. Ofwel mogen ze hun effectieve straf uitzitten onder elektronisch toezicht. In dat geval kunnen ze blijven werken en krijgen Antwerpenaren binnenkort te maken met twee agenten die een enkelband dragen.

Het bericht over de uitspraak staat donderdag in Het Laatste Nieuws. Maar geen enkel ander nieuwsmedium vond het blijkbaar het vermelden waard dat twee tot gevangenis veroordeelde agenten gewoon verder mogen werken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!