Stop gedoogd racisme op sociale media

Stop gedoogd racisme op sociale media

donderdag 18 februari 2016 16:48
Spread the love

Vreemde tijden zijn het. Plots duiken er op sociale media allerhande onverbloemd racistische berichten op. Nochthans heeft er nog niemand mij in levenden lijve verteld dat “vluchtelingen in hun eigen land moeten blijven”, of dat “het wel weer die makakken zullen zijn”. Nee, aan tafel gaat het netjes over koetjes en kalfjes. En het is er oprecht gezellig.

Maar eens de duisternis valt, en de vrienden zich aan sociale media wagen, duikt er bij sommigen een vies monster op. Er verschijnen Facebookposts met de meest groteske uitspraken over vluchtelingen. Een bizar fenomeen. Plots begin ik te begrijpen hoe het zo is kunnen mislopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De laatste overlevers zijn de pijp nog niet uit, of de polarisering begint van nul af aan.

Gewapend met spacebar en deletetoets hakken mensen in op anderen. Verscholen achter een beeldscherm, klaar om hun eigen lapje verkavelde Vlaamsche grond te verdedigen tegen mensen die op zoek zijn naar wat menselijkheid. Dat hun naam, achternaam en foto op hun profiel staan, wordt even vergeten. Online zetten ze een rug op, als katten in het nauw.

Openlijk-heimelijke stemmingmakers

Het is iets nieuws. Extreemrechtse politieke partijen, dat kenden we al. Al was het voor de meeste stemmers, één op drie in Antwerpen, blijkbaar toch een geheim om erop te stemmen. Want tijdens gesprekken kwam niemand er voor uit. Heimelijke stemmers kenden we dus ook. Maar nu zijn er dus ook de openlijk-heimelijke stemmingmakers.

In het echte leven gematigd, op sociale media rechtser dan rechts. Het taboe is verdwenen, online racistisch zijn mag nu blijkbaar gewoon, ook in middens waar racisme vroeger absoluut not done was. Griezelig vind ik het. Het is een merkwaardige evolutie van de laatste maanden die me eigenlijk wel zorgen baart.

Versta me niet verkeerd. Niet iedereen moet mijn mening delen. Zo zelfingenomen of naïef ben ik niet. Maar enige goed onderbouwde argumenten zouden mij, en veel mensen met mij, wel goed doen.  Want eerlijk: geen enkele van die posts is constructief. Geen enkele van die posts reikt een oplossing aan. Zelfs geen oplossing waar de linkse vleugel van zou gruwelen.

Het zijn één voor één berichten met online cafépraat van de ergste soort. Het soort mopjes waar je in het echt niet om durft te lachen. Maar dan voor eeuwig gegraveerd in het geheugen van het internet. Gênant. 

Vandaar mijn oproep: laat ons met zijn allen duidelijk “nee” zeggen tegen stiekem racisme. “Vrienden” met racistische statusupdates worden consequent gedefriend. Want dit is niet waar wij voor willen staan.

take down
the paywall
steun ons nu!