‘Het is leuk te weten dat je iets voor je collega’s op de werkvloer kan betekenen’

‘Het is leuk te weten dat je iets voor je collega’s op de werkvloer kan betekenen’

woensdag 17 februari 2016 22:31
Spread the loveSteven De Backer | 36 jaar | lid CPBW | Rizla (Wilrijk)

Vier jaar geleden stelde Steven zich voor de eerste keer kandidaat bij de sociale verkiezingen. In mei gaat Steven er opnieuw enthousiast voor. Het ABVV sprak met hem over zijn mandaat als effectief lid van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. En wat blijkt, de eerste keer doet helemaal geen zeer. Wie zich voor de eerste keer kandidaat wil stellen moet zich niet laten afschrikken door het onbekende. Want kandidaten kunnen rekenen op de steun van het ABVV en hun centrale.

Steven De Backer | 36 jaar
CPBW | Rizla Belgium (Wilrijk) | Algemene Centrale ABVV

Na de sociale verkiezingen van 2012 kwam je voor het eerst in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Waarom was je kandidaat in 2012?

Steven: Enkele collega die al in de vakbond zaten vroegen me om me kandidaat te stellen. Op Rizla hebben we maar een kleine ABVV-delegatie en daar kon best wat jonger volk bij. Het eerste jaar had ik zelf geen mandaat maar door collega’s die promoveerden of ander werk vonden ben ik doorgegroeid naar effectief lid van het Comité. Het is leuk te weten dat je iets voor je collega’s op de werkvloer kan betekenen, ook al gaat er aan elke kleine verandering en hele hoop werk vooraf.

Geef eens een voorbeeld uit je syndicaal werk van de afgelopen 4 jaar waarop je heel erg trots bent?

Steven: Als ik terugkijk op wat ik verwezenlijkt heb dan komen er toch 2 zaken naar boven waarover ik heel tevreden ben. Zo hebben we de collega’s die verantwoordelijk zijn voor de Eerste Hulp Bij Ongevallen een ander kleur T-shirt kunnen geven zodat ze sneller opvallen en aanspreekbaar zijn. Zo’n dingen lijken klein maar hebben toch een serieuze impact.

Iets wat ons ook veel moeite heeft gekost waren de nieuwe en vooral andere werkschoenen. In het vorige model kregen mensen last van hun voeten: pijn, zweten, stinkvoeten… Het is ons gelukt om iedereen te laten kiezen uit 3 paar verschillende modellen waarvoor de leverancier zelf op het fabriek de mensen hun voeten is komen meten. Uiteraard zijn er nog vele kleine en minder kleine verwezenlijkingen en ingrepen gebeurd die het de collega’s in het fabriek aangenamer, gemakkelijker en veiliger maken.

 

Kreeg je soms ook met moeilijkheden af te rekenen?

Steven: Met sociaal overleg gebeurt er soms veel achter de schermen. Vaak is veel van ons werk niet zichtbaar waardoor sommigen denken dat ‘de vakbond’ niets doet. Dat is soms wel het moeilijke aan een mandaat. Net zoals het feit dat je misschien wel ergens iets aan wil doen maar dat je daar nu eenmaal niet altijd de macht toe hebt.

De grootste “moeilijkheid” die ik heb gehad en nog heb, is dat ik veel aangesproken en betrokken word bij zaken die absoluut niet bij mijn mandaat CPBW horen. Dat is een beetje te wijten aan het feit dat ik de enige ben in mijn werkshift die het ABVV vertegenwoordigt. Maar op zich is dit natuurlijk ook wel zeer stimulerend om snel en veel bij te leren.

Hoe werd je gesteund in je syndicaal werk?

Steven: Gelukkig sta ik via gsm en sociale media in nauw contact met mijn ABVV-collega’s op het werk en de secretaris. Ik kan rekenen op de steun van enorm ervaren délégués. Uiteraard gebruik ik alle tijd die ik mag gebruiken om zoveel mogelijk cursussen bij Vorming & Actie te volgen. Ideaal om een hoop kennis en technieken te leren die je mee naar de praktijk kan brengen. Wat je ook niet mag onderschatten is het netwerk van andere délégués en militanten dat je opbouwt door de jaren heen.

Ben je opnieuw kandidaat voor de verkiezingen van 2016?

Steven: Uiteraard stel ik mij zeker opnieuw kandidaat. Voor mezelf om bij te leren, voor mijn collega arbeiders om hun te blijven vertegenwoordigen en voor mijn (nieuwe) collega’s die er samen met mij weer willen staan. Om hen te ondersteunen, om ervoor te zorgen dat iedereen het een beetje op zijn gemak heeft op de werkvloer en dat mensen met hun vragen terug bij ons terecht kunnen.

Interesse om je ook kandidaat te stellen?

Surf als de bliksem naar www.abvv2016.be/word-kandidaat

Wil je meer informatie & campagnemateriaal? Dat vind je allemaal op onze speciale website:  www.abvv2016.be

Vorming voor (nieuwe) kandidaten? ABVV-regio Antwerpen heeft speciale vormingen voor (nieuwe) kandidaten. Zie ons vormingsprogramma op www.abvv-regio-antwerpen.be.

 

 

??

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!