De VS weigert nog steeds een onafhankelijk onderzoek toe te laten naar de bombardementen op een hospitaal in Kunduz, Afghanistan op 3 oktober 2015. Daarbij kwamen 42 patiënten en medisch personeel om het leven (doctorswithoutborders.org)

“Aanvallen in oorlogsgebieden op dokters nemen schrikbarend toe”

De willekeurige bomaanslagen in Afghanistan, Jemen en Syrië wegen zwaar op de burgerbevolking, maar ook artsen en hulpverleners voelen zich hoe langer hoe meer onveilig. “Dit is een bewust georkestreerde campagne tegen medische instellingen en personeel”, zegt Elise Baker van Artsen voor Mensenrechten, dat de recente aanvallen in kaart bracht.

dinsdag 16 februari 2016 14:15
Spread the love

De Amerikaanse bombardementen op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz (Afghanistan) in oktober 2015 en de aanvallen van het Syrische regeringsleger op artsen en medische instellingen zijn slechts twee voorbeelden van de gevaarlijke situaties waarin medisch personeel vaak moet werken.

Deze aanvallen zorgen er ook voor dat medici niet kunnen doen wat ze moeten doen: hulp verlenen aan burgerslachtoffers. Als artsen en verplegers worden gedood, brengt dat ook het leven van vele anderen in gevaar die door hun zorgen hadden kunnen worden gered, zeggen deskundigen van Artsen voor Mensenrechten (PHR), Artsen Zonder Grenzen en de Stichting Open Society.

PHR, dat momenteel vooral bezorgd is om de vele aanvallen op ziekenhuizen in Jemen door een coalitie van landen onder leiding van Saoedi-Arabië maakt een interactieve kaart om de bombardementen op medische instellingen te illustreren. Aanvallen waarvan wordt aangenomen dat ze accidenteel gebeurden of te wijten zijn aan schade, zijn niet mee in kaart gebracht.

“De VN-Veiligheidsraad moet deze aanvallen streng veroordelen”, zegt Baker. “De VN-Veiligheidsraad heeft de bevoegdheid om situaties zoals deze naar het Internationaal Strafhof door te verwijzen, maar zoals we weten, zijn de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad tevreden met een patstelling.”

In Syrië weigeren Rusland en China om een krachtiger optreden mogelijk te maken. In Jemen weigeren de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk op te treden tegen de door hen bewapende coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië geleide coalitie. In Afghanistan weigert de VS een onafhankelijk onderzoek naar het bombardement van 3 oktober 2015 op een hospitaal van Artsen Zonder Grenzen in de stad Kunduz.

“Als gevolg daarvan heeft de VN-Veiligheidsraad, belast met de handhaving van de internationale vrede en veiligheid, jammerlijk gefaald. Het zijn de burgers in Syrië, Jemen en elders die hiervoor een hoge prijs betalen, vaak met hun leven.”

Bron: Attacks on Medical Workers in War Zones under Fire

take down
the paywall
steun ons nu!