Luchtvervuiling doodt jaarlijks 5,5 miljoen mensen

Nieuw onderzoek toont aan dat slechte luchtkwaliteit jaarlijks verantwoordelijk is voor 5,5 miljoen doden. De snelst groeiende economieën China en India kampen met het grootste probleem.

maandag 15 februari 2016 14:16
Spread the love

De onderzoekers uit de Verenigde Staten, China, India en Canada schatten dat jaarlijks wereldwijd zo’n 5,5 miljoen mensen door toedoen van vervuilde lucht een vroegtijdige dood sterven.

Uit hun analyse blijkt dat 55 procent van de slachtoffers in China of India valt. In 2013 overleden in China 1,6 miljoen mensen door vervuilde lucht. In India waren er in datzelfde jaar 1,4 miljoen doden te betreuren.

Steenkool en hout

In China blijkt de verbranding van steenkool vooral verantwoordelijk voor de slechte luchtkwaliteit. In India is het de verbranding van hout die de luchtkwaliteit binnen- en buitenshuis ongunstig beïnvloedt.

De wetenschappers die hun onderzoek voorstelden op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS), waarschuwen dat een gebrek aan doeltreffende maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren het aantal sterfgevallen nog verder kan opdrijven de komende twintig jaar.

“Luchtvervuiling is de vierde grootste risicofactor voor een vroegtijdige dood, en veruit de belangrijkste factor voor ziekte”, zegt Michael Brauer van de University of British Columbia in Vancouver, Canada. “De luchtvervuiling aanpakken is ongezien efficiënt om de gezondheid van hele bevolkingsgroepen te verbeteren.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!