Typhoon Hayan

Klimaat veroorzaakt meeste natuurrampen

China werd het afgelopen jaar door het hoogste aantal natuurrampen getroffen, gevolgd door de Verenigde Staten en India. Dat zegt een pas gepubliceerde trendanalyse van de Verenigde Naties over de verwoestende gevolgen van rampen die met het klimaat samenhangen.

vrijdag 12 februari 2016 14:03
Spread the love

 De nieuwe analyse van het VN-bureau voor Rampen en Risicoreductie (UNISDR) toont aan dat de meest verwoestende natuurrampen van 2015, het warmste jaar ooit, bijna allemaal klimaatgerelateerd waren.

Uit de analyse blijkt dat in 2015 98,6 miljoen mensen werden getroffen door rampen en dat het klimaat, vaak geholpen door het weerfenomeen El Niño, in 92 procent van de gevallen een bepalende factor was. De rampen met de grootste impact waren de 32 grote droogtes die vorig jaar 50,5 miljoen mensen hebben getroffen.

Droogte en overstromingen

Uit de analyse blijkt dat de vijf landen die het zwaarst werden getroffen, China (26 rampen) en de VS zijn (22), gevolgd door India (19), de Filipijnen (15) en Indonesië (11 rampen).

Na extreme droogte hadden overstromingen de grootste impact op het leven van miljoenen mensen. In totaal troffen 152 overstromingen 27,5 miljoen mensen en kostten ze het leven aan 3310 mensen.

“De belangrijkste boodschap van deze trendanalyse is dat het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en de aanpassing aan de klimaatverandering van vitaal belang zijn voor landen die het risico op natuurrampen nu en in de toekomst willen verkleinen”, zegt Robert Glasser van UNISDR in een persverklaring.

Cyclonen

Azië en het Pacifische gebied waren vooral de dupe van de 90 stormen die vorig jaar gerapporteerd werden, waaronder 48 cyclonen, die mede te wijten zijn aan de stijging van de zeespiegel en de hogere temperatuur van het water.

Volgens Glasser hebben de landen in Azië en de kleine Pacifische eilandstaten goed werk geleverd op het vlak van risicobeheersing. Vroege waarschuwingssystemen voor rampen en tijdige evacuaties hebben veel leed kunnen voorkomen.

Volgens voorlopige gegevens van het Belgische Onderzoekscentrum voor de Epidemiologie van Rampen (CRED), dat de analyse mee compileerde, ligt de dodentol van de 346 belangrijkste rampen in 2015 op 22.773 mensen, inclusief de 8831 doden die te betreuren vielen door de aardbeving in Nepal.

take down
the paywall
steun ons nu!