(VersoBooks.com)

New York Times schaart zich achter VN-vonnis Julian Assange

Blijkbaar beginnen zelfs de grote Amerikaanse massamedia het welletjes te vinden wat Assange overkomt. In een opmerkelijk editoriaal haalt de New York Times de tegenargumenten van Groot-Brittannië en Zweden onderuit. De krant is een van de media die WikiLeaks-documenten heeft gepubliceerd.

dinsdag 9 februari 2016 14:07
Spread the love

“De bevinding van de VN-Werkgroep tegen Arbitraire Detentie, die niet wettelijk afdwingbaar is, was ‘belachelijk’, stelde Brits minister van buitenlandse zaken Philip Hammond”, waarop het editoriaal van de New York Times volgende commentaar toevoegde: “Maar er is nog zoveel meer belachelijk in deze ingewikkelde saga, die tot een einde zou moeten worden gebracht.”

Dat er al een ‘beschuldiging voor verkrachting’ zou zijn wordt voortdurend herhaald in de meeste media. De New York Times sluit zich daar niet bij aan. In zijn editoriaal wijst de krant er op dat Zweden nog steeds geen enkele aanklacht heeft ingediend tegen Assange.

Zweden suggereerde wel in zijn verdediging voor de VN-Werkgroep dat uit een verhoor mogelijk een ‘beschuldiging tot verkrachting’ (of een aantal andere seksuele misdrijven) zou kunnen resulteren, maar maakt niet duidelijk waarom dat enkel kan op basis van Assange’s getuigenis, waarom de getuigenis van beide betrokken vrouwen niet voldoende is voor een aanklacht en waarom die getuigenis alleen op Zweeds grondgebied zou kunnen.

“Hoewel de Zweden vervolgens hebben gezegd dat ze Mr. Assange enkel willen ondervragen, zijn ze er blijven op aandringen dat de ondervraging in Zweden moet gebeuren. Sinds maart 2015, zijn ze van gedacht veranderd en verklaarden bereid te zijn naar Londen te komen. Dat hebben ze nog steeds niet gedaan, hoewel Mr. Assange altijd heeft verklaard dat hij daar beschikbaar is voor ondervraging.”

Zweeds onderzoeksrechter Marianne Ny heeft inderdaad nog steeds niet de nodige stappen ondernomen om een rogatoire commissie samen te stellen voor verhoor van Assange in Londen. Het Zweedse Hooggerechtshof heeft in een advies gesteld dat zij geen voldoende redenen geeft voor dit uitstel.  

De New York Times besluit zijn editoriaal als volgt: “In feite geeft het oordeel van de VN, hoe twijfelachtig het ook mag lijken, een uitweg voor Zweden en Groot-Brittannië uit een zaak die van bij het begin al geen enkele zin had.”

Bron: New York Times The Saga of Julian Assange

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!