Werkgevers kelderen stemrecht voor uitzendkrachten bij sociale verkiezingen

De werknemers van 9000 ondernemingen gaan vanaf 9 mei naar de stembus voor de sociale verkiezingen. De uitzendkrachten hebben ook deze keer geen stem. Eén brief van Federgon, de Federatie van Interimbedrijven, was genoeg om het wetsvoorstel daaromtrent te kelderen. Het ACV voerde daarom maandag actie.

maandag 8 februari 2016 14:31
Spread the love

Bijna de helft van de uitzendkrachten is langer dan drie maanden aan de slag bij dezelfde werkgever. De christelijke vakbond ACV wou die mensen een stem geven bij de sociale verkiezingen. Een wetsvoorstel – onder meer gesteund door CD&V – lag klaar in het parlement om op tijd gestemd te worden. Zelfs N-VA leek deze keer geen bezwaar te hebben tegen dit voorstel afkomstig uit vakbondsmiddens.

Maar begin december stuurde Federgon een protestbrief. “Zij klaagden over de administratieve rompslomp en plots verzette MR zich tegen het voorstel en trok ook Open VLD de staart in. Aanvankelijk hadden zij nochtans geen bezwaar”, zegt Jolien Pollet van het ACV.

Ruim 80.000 werknemers die al langer dan drie maanden bij dezelfde werkgever aan de slag zijn krijgen daardoor geen stem in mei. “Dat is nochtans belangrijk. Uitzendkrachten kunnen nu nergens terecht als ze ergens een probleem mee hebben op vlak van veiligheid of de arbeidsvoorwaarden. Mochten zij mogen stemmen, dan zou dat de sociale democratie versterken. Werknemersafgevaardigden zouden dan de stem moeten verwerven van uitzendkrachten en met hun bezorgdheden rekening houden”, zegt Jolien Pollet.

Uitzendkrachten hebben in theorie stemrecht bij hun uitzendkantoor, maar dat heeft weinig zin, zegt het ACV. “Hun loon en arbeidsvoorwaarden worden door de gebruiker bepaald, niet bij het uitzendkantoor.  De uitzendkracht heeft er dus geen enkel belang bij te stemmen voor kandidaten van het uitzendkantoor, aangezien zij hun belangen niet kunnen verdedigen. Daar gaat het om de belangen en de arbeidsvoorwaarden van het vast personeel van uitzendkantoren”, aldus de vakbond.

Het ACV voerde maandagmorgen actie aan het hoofdkwartier van MR en Open VLD en trok ook naar de hoofdzetel van Federgon in Brussel. De vakbond hoopt nu dat het dossier toch in orde komt voor de volgende sociale verkiezingen in 2020.

take down
the paywall
steun ons nu!