Een Zimbabwaanse boering toont haar uitgdroogde akkers (desertification.wordpress.com

Zimbabwe roept noodtoestand uit wegens intense droogte

Het Zuidelijk Afrikaanse Zimbabwe heeft de noodtoestand uitgeroepen als gevolg van de aanhoudende droogte. Die treft nu al meer dan een kwart van de inwoners.

vrijdag 5 februari 2016 17:11
Spread the love

De landen van Zuidelijk Afrika kreunen al maanden onder een aanhoudende droogte. In verschillende landen zijn de watervoorraden uitgeput, sterven duizenden runderen en is de oogst vernield. Voor Zimbabwe, dat al langer met voedseltekorten kampt, komt de droogte extra hard aan.

“Naar schatting 2,44 miljoen mensen zullen met voedseltekorten kampen, 26 procent van de bevolking”, zegt minister van openbare werken Saviour Kasukuwere. Volgens de minister zijn alle landbouwdistricten getroffen. Driekwart van de oogst is mislukt en er zijn in het hele land naar schatting al 16.500 runderen gestorven als gevolg van de droogte.

Graanschuur van Afrika

Zimbabwe werd ooit als de graanschuur van Afrika gezien, maar daar is niets meer van te merken. Voedseltekorten zijn te wijten aan gebrekkige neerslag als gevolg van de klimaatverandering en de sancties die zijn opgelegd door de internationale gemeenschap tegen het regime van president Mugabe

De droogte treft niet alleen Zimbabwe, maar ook andere landen zoals Zuid-Afrika, Zambia en Malawi. Zuid-Afrika kampt met de ergste droogte in minstens een eeuw. Volgens een recent rapport van het Malawi Vulnerability Assessment Committee hebben naar schatting 2,8 miljoen mensen in het land nood aan voedselhulp.

In januari 2016 waarschuwde het Wereldvoedselprogramma (WFP) dat veertien miljoen mensen in Zuidelijk Afrika met voedseltekorten zullen kampen. De extreme droogte in de regio is een gevolg van El Niño, een natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan veel warmer is dan normaal, met gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld. Vermoed wordt dat het fenomeen versterkt wordt door de klimaatverandering.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!