Europese zomers zijn warmste in 2000 jaar

De Europese zomers van de laatste jaren zijn de warmste in meer dan 2000 jaar. Dat zegt een groep van 45 onderzoekers uit 13 landen.

vrijdag 29 januari 2016 15:43
Spread the love

De laatste dertig jaar zijn de zomers in het grootste deel van Europa aanzienlijk warmer geworden. Er waren ook verschillende hittegolven, met die van 2003, 2010 en 2015 als uitschieters.

Volgens een internationaal wetenschappelijk team waren er de laatste 2100 jaar geen zomers die zo warm waren als die van de laatste dertig jaar.

Jaarringen

De wetenschappers maakten gebruik van jaarringonderzoek en historische documenten. Ze konden daarmee de evolutie van de zomertemperaturen sinds het begin van de tijdrekening reconstrueren.

Het onderzoek, dat vandaag in de vakpublicatie Environmental Research Letters staat, bevestigt de conclusie van het VN-klimaatrapport dat de recente opwarming afwijkt van de natuurlijke temperatuurschommelingen en dus door de mens is veroorzaakt.

Kleine IJstijd

De onderzoekers schrijven bovendien dat de natuurlijke veranderingen in de zomertemperaturen de laatste 2100 jaar groter zijn dan gedacht. Het is daarom mogelijk dat de modellen die men vandaag hanteert om de klimaatverandering te voorspellen, de natuurlijke veranderingen onderschatten.

De Europese zomers waren warm tot de derde eeuw. Van de vierde tot de zevende eeuw was het frisser. Op de warmere middeleeuwen volgde de Kleine IJstijd (veertiende tot negentiende eeuw).

take down
the paywall
steun ons nu!