Opinie -

Waarom Francken best ontslag neemt

De Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas deed een opmerkelijke uitspraak in het BBC-programma “Newsnight”. Hij citeert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die zou gezegd hebben dat Griekenland de vluchtelingen terug in de zee moet duwen en dat het hem niet kan schelen dat ze daarbij verdrinken. Francken ontkent, maar heeft zijn reputatie als slechte communicator tegen. Een overzichtje van Franckens palmares.

donderdag 28 januari 2016 12:13
Spread the love

We zijn intussen nog geen anderhalf jaar ver met Francken als staatssecretaris en hoeveel communicatieblunders heeft de man intussen al moeten rechtzetten of herroepen? Even de zaken op een rijtje:

1) In oktober 2014, stelde Francken zich op Facebook vragen over de economische meerwaarde van de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse diaspora, na het lezen van een artikel in The Economist. ,,Ik kan me wel iets voorstellen bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en Indiaanse (sic!) diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse. Of is dat te aangebrand?’’ Francken komt hiervoor zwaar onder vuur te liggen in het parlement. Achteraf zegt hij: ,,Ik heb zeker geleerd dat je nooit bepaalde bevolkingsgroepen mag noemen. Dat kwetst altijd.’’

2) Op 3 november 2014 diende het Collectief van burgers begaan met democratie klacht in bij het politiecommissariaat van Bockstael in Laken. De klacht was door meer dan 4000 burgers ondertekend.

3) Enkele weken eerder was er al vlak na zijn aantreden als staatssecretaris enorm veel commotie over de aanwezigheid van Francken op het verjaardagsfeestje van de VMO’er en pro-nazi Bob Maes. Francken zag hier aanvankelijk geen graten in. Ik zal vanaf nu heel terughoudend zijn’, kwam Theo Francken, in de marge van zijn beleidsverklaring, voor een laatste keer terug op de commotie bij zijn aanstelling. ‘Maar ik denk dat ik nu bewezen heb dat ik er op inhoudelijk vlak wel sta’, zei hij in De Ochtend op Radio 1. (19/11/2014)

4) Francken past bovendien de De Wever-truc toe van laat-je-op-de-verkiezingsavond-zien-met-je-zwarte-lijfwacht, maar ontkent dat hij een statement wou maken door zich in de Kamercommissie te laten flankeren door een Congelese medewerker, Laurent Mutambayi. ‘Ik heb nog Congolese en Tunesische medewerkers. Laurent is een topjurist en een sympathiek man. Daarom heb ik hem op ‘parlementaire relaties’ gezet. Maar als men op mijn ziel trapt en mij racist noemt, is die benoeming toch ook wel om te laten zien: ‘N-VA is helemaal niet racistisch.’

5) 6 mei 2015: Een Belgische staatssecretaris voor asiel en migratie die suggereert boten in Libië te bombarderen om zo de mensensmokkel tegen te gaan. Gaat de Navo nogmaals opereren in Libië, na het succes van de vorige operaties? Gaan ze nu ook vissersboten kelderen of drijvende deuren en opblaasbootjes? De staatssecretaris is bovendien duidelijk niet op de hoogte van het feit dat de grootste migratiestromen zich intussen al voordoen tussen Turkije en Griekenland…

6) 8 september 2015 in volle asielcrisis: ,,Ik bied preopvang aan, maar slechts 14 vluchtelingen gaan erop in. Ze willen gewoon niet. Tentenkampje is te knus blijkbaar.’’ En: ,,Het is daar echt knus, in dat tentenkamp. Er wordt gekokkereld, er is een cinema en een moskee.’’ Achteraf blijkt dat de informatiefolders voor de opvang in de WTC-torens ééntalig in het Nederlands waren opgesteld… Francken wordt enkele dagen later teruggefloten door zijn partijgenoot Peumans.

7) 25 oktober 2015: De staatssecretaris stoorde zich aan de titel ‘Populisten winnen verkiezingen in Polen’ boven een artikel op deredactie.be. Francken vond het niet kunnen dat de VRT de eurosceptische Recht en Gerechtigheid-partij van Jaroslaw Kaczynski als populistisch bestempelde en eiste via Twitter een correctie. “Populisten? Hoezo populisten? Aanpassen aub”, tweette hij. Persvrijheid voor Francken is blijkbaar niet zo belangrijk.

8) 15 januari 2016 Zijn kabinetschef nam recent ontslag. Vermoesen bevestigt haar vertrek op het kabinet, en wil daar enkel aan toevoegen dat ze om ‘persoonlijke redenen weggaat’. “Ik heb nooit met de pers gesproken en ga dat nu ook niet doen.” In de wandelgangen valt echter te horen dat ze steeds meer moeite had met de harde lijn van Francken en de rest van zijn kabinet. Hoe langer de opvangcrisis aanhoudt, hoe meer Francken naar rechts overhelt. De afgelopen maanden nam zij steeds een zeer gematigd standpunt in. “Voor ons is het een heel slechte zaak dat zij vertrekt,” zegt een bron uit het werkveld. “Zij was een medestander in een heel rechts kabinet.”

9) Het voorbije weekend: Met champagne in de hand kondigt hij de opsluiting van een asielzoeker aan in een gesloten asielcentrum. Terwijl justitie de man vrijliet, want het staat nog steeds niet vast dat hij wel degelijk iets misdaan heeft. Maar Francken weet het beter dan de onderzoeksrechter: ,,Er is daar een handjevol dat zijn poten niet kan thuishouden en daar zal ik keihard tegen optreden. Een chauffeur is onderweg om die aanrander vast te houden… Justitie moet hier optreden en als justitie niet optreedt, zal ik ze zelf laten opsluiten.’’ De scheiding der machten in dit land bestaat dus niet meer. De staatssecretaris voor migratie en asiel is niet alleen justitieminister maar ook nog eens procureur.

We zijn dus exact aan blunder nummer 10.

Gemakshalve gaan we de spreekwoordelijke oude koeien niet meetellen:

Oudere tweets en FB-posts, maar intussen regelmatig weer opgerakeld vanwege zijn chronisch gebrek aan communicatieve vaardigheden: ‘‘Verdorie, zelfs wanneer je Zwarte Piet hebt gedronken, blijft hij zwart’, tweette de man een tijdje geleden. Francken duidde daarmee op het bier Zwarte Piet dat door de Brusselse brasserie de la Senne werd gebrouwen. Volgens die brasserie is het bericht wel degelijk racistisch. (19/10/2014, oudere racistische tweet)

Theo Francken in zijn Facebookpost uit 2011: vernoemt de “VNV’ers”, de Vlaams-nationalistische vrienden. Die naam is een knipoog naar het in WOII collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV). In de mails wordt gesproken van het “einde van ons land” en staat de zinsnede: “Verklikking = de kogel of een nachtje alleen op de kamer met Christian Dutoit.” Die laatste is hoofdredacteur van het maandblad Meervoud en homoseksueel.

Een mail uit 2007 waarin Francken schreef dat de toenemende agressie tegen homoseksuelen in Brussel “alles te maken heeft met het hoge aantal islamieten en kutmarokkaantjes.’’

Deze tekst verscheen eerder op de persoonlijke blog van Patrick Ghyselen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!