Minister Bacquelaine: hoogste pensioen omhoog, andere omlaag

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) wil de maximumpensioenen verhogen. Nu ligt die grens op 1.671,95 euro netto per maand voor een alleenstaande. De minister zegt wel dat de maatregel budgetneutraal moet zijn. Lees de andere gepensioneerden zullen dit betalen.

donderdag 28 januari 2016 13:17
Spread the love

Sinds 1997 bestaat er een plafond op het inkomen dat in aanmerking komt voor de berekening van het pensioen. Dat plafond bedraagt vandaag ongeveer 53.000 euro bruto per jaar. Het plafond wordt wel jaarlijks geïndexeerd. Bacquelaine stelt in een interview met Le Soir voor om het plafond te laten groeien met de algemene stijging van de lonen.

Maar Bacquelaine voegt er wel aan toe dat de verhoging budgetneutraal moet zijn. Er moet dus elders bespaard worden. De minister mikt zelf op de zogenaamde gelijkgestelde periodes. Dat zijn periodes waarin men niet gewerkt heeft maar die momenteel wel meetellen bij de berekening van het pensioen. Het gewicht van de effectief gewerkte jaren moet zwaarder wegen dan de periodes van werkloosheid of brugpensioen, aldus de minister.

Dat betekent dat veel gepensioneerden hun pensioen zullen zien dalen. Drie kwart van de vrouwen heeft nu al een pensioen dat lager is dan 1250 euro. Dat komt meestal omdat zij niet aan voldoende gewerkte jaren komen. Slechts 2 procent van de gepensioneerden heeft nu het maximumpensioen.

“Een financiering van een verhoging van het  maximumpensioenen op kap van gelijkgestelde periodes bij gewone werknemers is absoluut onrechtvaardig”, reageert Stefaan Decock, algemeen secretaris van de christelijke bediendevakbond LBC-NVK.

Volgens de vakbond wil Bacquelaine met deze verhoging de aandacht afleiden van de pijnlijke ingrepen die hij wil doorvoeren.

De socialistische vakbond ABVV pleit voor een optrekking van de loongrenzen, maar niet ten koste van de mensen die buiten hun wil om niet kunnen werken.

“Net zoals met de verhoging van de minimumpensioenen (die maandag aangekondigd werd), voeren de minister van Pensioenen en de regering-Michel een discriminerend beleid dat leidt tot meer ongelijkheid”, klinkt het.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!