Januari 2016 één van de dodelijkste maanden voor vluchtelingen

Januari 2016 één van de dodelijkste maanden voor vluchtelingen

Minstens 24 vluchtelingen verdronken toen hun boot woensdagavond zonk voor de kust van een Grieks eiland. Onder hen waren zeker 9 kinderen. Dat meldde de Griekse kustwacht. Naar verluidt vervoerde de boot veertig tot vijfenveertig mensen. Negen mensen werden tot nog toe uit het water gehaald. De Griekse kustwacht en Frontex zoeken vandaag verder naar overlevenden.

donderdag 28 januari 2016 12:00
Spread the love

De kans dat de nu nog vermiste vluchtelingen levend uit het water gehaald worden, is bijzonder klein. De temperatuur van het water voor de Griekse kusten schommelt tussen de dertien en de zestien graden. Ter vergelijking in een zwembad heeft het water een temperatuur van om en bij de zevenentwintig graden. Vanaf een temperatuur van vijftien graden heb je heel ernstige kans op onderkoeling en hartritmestoornissen. Zeker als je langer dan een uur in het water dobbert.

Ook dinsdag verdronken er zes vluchtelingen, waaronder één kind. Dat gebeurde voor de kust van het Griekse eiland Kos. Dit soort ongevallen is dagelijkse kost voor de kusten van de Griekse eilanden. Een week geleden reeds meldde de Internationale Organisatie voor Migratie reeds dat januari 2016 met 113 doden de meeste dodelijke januarimaand was van de afgelopen jaren. In januari 2016 vielen er meer doden dan in januari 2014 en 2015 samen.

Eén van de redenen waarom deze januarimaand zo’n hoge menselijke tol, is het hoge aantal vluchtelingen dat nog steeds de oversteek waagt. In vergelijking met januari 2015 zijn er nu reeds tien keer zoveel vluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken.

Dit doet het ergste vermoeden voor de komende lente en zomer. Als de maand januari indicatief is voor wat ons in de lente en zomer te wachten staat, dan stevenen we af op een reusachtig aantal drenkelingen. Drenkelingen die bovendien perfect kunnen vermeden worden, moest Europa werk maken van de creatie van legale middelen om Europa te bereiken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!