Refugees welcome betoging trekt doorheen Calais

woensdag 27 januari 2016 22:00
Spread the love

Afgelopen zaterdag was er in Calais (Frankrijk) opnieuw een betoging van de vluchtelingen zelf uit het vluchtelingenkamp dat ook wel eens de ‘Jungle van Calais’ genoemd wordt. Deze keer samen met de No Border beweging, die ook al een tijd actief is in en rond het kamp.

Er werd verzameld aan een van de belangrijkste ingangen van het kamp, vlak naast de autosnelweg die richting de overzetboten loopt. Daarna trokken de ongeveer 2000 betogers in een chaotische, maar vredevolle stoet naar het stadscentrum. Dat de vluchtelingen vol frustraties zaten na recent politiegeweld tijdens het ontruimen van grote delen van het kamp met traangas en andere pesterijen was vooral te merken aan de felheid van de slogans, de energie en het tempo van het voorste deel van de betoging.

Eenmaal in het centrum van Calais aangekomen kwamen er al snel reacties van de plaatselijke inwoners. En die waren niet bepaald positief, op een voorzichtige uitzondering na. Enkele voorbijgangers staken hun middelvinger op en riepen allerlei beledigingen naar de betogers, die hier ook hevig op reageerden.

Maar wat ook vooral opvalt is hoe anders het is als deze vluchtelingen zichtbaar door de stad trekken. Het beeld van een lange sliert die door de stad trekt, gehuld in lompen is heel sterk en maakt indruk. Net als de agressie die het oproept bij de lokale bewoners.

Op het einde van de betoging slaagden een 500 tal betogers er nog in om los van de rest van de betoging de haven binnen te dringen en met een kleine groep een ferry te bezetten. De politie antwoordde met traangas en 35 betogers werden gearresteerd. Dit duurde wel enkele uren en die hele tijd vertrokken er geen boten richting Dover. Uiteindelijk werd deze groep onder politiebewaking terug naar het kamp geleid.

Het wordt stilaan tijd dat de Franse en Engelse overheden niet langer blind blijven voor de realiteit. Er is nood aan een duurzame oplossing, want de levensomstandigheden in de ‘Jungle’ zijn en blijven onmenselijk. De willekeur waarmee men deze mensen behandelt, geeft de indruk dat ze als tweedrangsburgers worden beschouwd waarmee men kan doen wat men wil. Dit is onaanvaardbaar. De vraag blijft ook of het nieuwe containerkamp in Calais, waar slechts plaats is voor 1500 vluchtelingen, dat meer lijkt op een gevangenis en waar men handafdrukken zal moeten laten maken om er te kunnen overnachten de juiste oplossing is.

take down
the paywall
steun ons nu!