Yanis Varoufakis (www.ted.com)

Yanis Varoufakis: “Kapitalisme eet democratie op… tenzij we protesteren”

Yanis Varoufakis gaf in december 2015 in Genève de TED-lezing “Capitalism will eat democracy – unless we speak up”. Daarin geeft hij zijn visie op een authentieke democratie waar de economie onder democratische controle komt.

dinsdag 26 januari 2016 15:18
Spread the love

In zijn TED-lezing geeft Yanis Vaorufakis zijn indrukken over een half jaar in de Griekse regering begin 2015 en over zijn alternatief voor een andere aanpak. Enkele citaten:

“Democratie is geen vanzelfsprekend gegeven en kapitalisme is helemaal niet innig verbonden met democratie. Dat bewijst China met zijn spectaculaire groeicijfers elke dag”

“Verkiezingen zijn irrelevant geworden voor de economie. Dat werd me ook letterlijk gezegd op de allereerste vergadering van de Eurogroep waar ik aan deelnam. Onze democratie lijdt aan een bizarre Twin Peaks-paradox, twee bergen naast elkaar die alsmaar groeien. De ene berg is de enorme schuldenlast die regeringen in de hele wereld aan banden legt. De andere berg is de enorme berg kapitaal van grote bedrijven dat ongebruikt blijft liggen omdat ze niet durven te investeren in de productieve economie. Dat is echter net wat moet gebeuren om die eerste berg af te breken en terug te investeren in wegen, spoor, huizen, hospitalen, scholen. Ondertussen gaan de lonen achteruit, stijgt de werkloosheid…”

“Onze kritiek op China is hypocriet. In essentie doet China nu wat Groot-Brittannië in de 19de eeuw deed om zijn imperium te vestigen. Daar bestond toen ook geen enkele inspraak van de bevolking. China is in feite eerlijker. Hier onderhoudt men ondertussen de illusie dat de economie wel democratisch bestuurd wordt, dat politiek en democratie iets betekenen.”

“Waarom slagen politici er maar niet in om de problemen op te lossen? Dat is omdat ze in regeringen zitten maar geen macht hebben, omdat de echte macht berust bij de grote bedrijven en de superrijken… Daarom pleit ik voor een authentieke democratie waar de economie onder democratisch bestuur komt.”

De volledige lezing (Engels, je kan de Engelse ondertitels zelf aanzetten) met nog een paar bijkomende vragen over zijn periode als Grieks minister van Financiën vind je hier: Capitalism will eat democracy – unless we speak up. Met ‘Transcript’ (onder rechts) kan je de volledige tekst volgen.

TED (Technology, Entertainment and Design) is een non-profit organisatie die korte lezingen van gemiddeld 20 minuten organiseert, over zowat alles, van wetenschappen over zakendoen tot wereldwijde politiek.

take down
the paywall
steun ons nu!