Opinie -

Vluchtelingenkampen en reacties van de media

De 16-jarige Nikita uit Antwerpen schrijft een brief aan de staatssecretaris voor Asiel Theo Francken over de mensonwaardige omstandigheden van de vluchtelingenkampen in Duinkerke en Calais.

maandag 25 januari 2016 14:58
Spread the love

Geachte heer Francken

Ik schrijf u deze brief om aan te tonen dat het probleem van de vluchtelingencrisis toch net iets anders is dan u laat lijken. Alle vluchtelingen die naar hier zijn gekomen, hebben dit gedaan om te ontsnappen aan de gruwelijke toestanden in hun land. De omstandigheden waarin deze asielzoekers moeten leven (bv. in Duinkerke, Brussel of Calais) zijn mensonwaardig.

België zou mee druk kunnen uitoefenen op de rest van Europa om samen zulke dingen te voorkomen. Ook de reactie van de media is totaal ongepast. De media horen objectief te zijn, en zéker niet discriminerend, op welk vlak dan ook. Een goed voorbeeld van de foute reactie van de media is wanneer de aanslagen in Parijs werden gepleegd. Er werd nergens door de media zelf gezegd rekening te houden met het feit dat IS niet ‘gewoon moslims’ zijn. Sommige zien hen als moslimextremisten, sommige zien hen zelfs niet als moslims. Dit probleem moet aangekaart worden en de regering dient hierin zijn verantwoordelijkheid op te nemen.

Als we deze problemen blijven negeren, zullen ze uitmonden in een ramp. De vluchtelingen zouden kunnen sterven in de kampen, zo zou het ook kunnen dat meer jongeren naar Syrië trekken omdat ze zien hoe slecht mensen van hun eigen religie hier behandeld kunnen worden. Ik wil natuurlijk niet zeggen dat de schuld enkel bij België ligt, desalniettemin zou België wel een verschil kunnen maken, een levensreddend verschil. 

Als België druk zou uitoefenen op andere landen – en vervolgens zelf ook nog eens het goede voorbeeld geeft – kunnen vele vluchtelingen in betere omstandigheden leven. Hierdoor krijgt ons landje ook nog eens een positieve bijklank. De media kunnen hierin een grote rol spelen, zowel in positieve als negatieve zin. Het is heel jammer dat de artikels die in de kranten staan, allemaal meningen zijn. Door deze meningen hebben we geen beeld op de feiten.

Ook worden de belangrijke artikels vaak niet op de sites van grote Belgische kranten gevonden, of het zou op minimalistisch niveau zijn. Het is ontstellend dat enkel negatieve berichten in het nieuws worden weergegeven. Ook een gebrek aan informatie kan een artikel een negatieve connotatie geven. De lezer weet vaak niet waarover het artikel juist gaat en reageert dan ook zonder zich te verdiepen. Zelfs ik als 16-jarig meisje ben ontgoocheld door zo’n soort reacties. Door zulke dingen creëren we verdeeldheid onder het volk en resulteert dit in meer en meer discriminatie.

U moet ingrijpen voor het problematisch wordt. Ik kan enkele mogelijke oplossingen aanbieden, wat u hiermee doet is natuurlijk niet mijn verantwoordelijkheid. De oplossing voor de vluchtelingenkampen is redelijk voor de hand liggend… We laten de steun van hulporganisaties toe, en we zorgen voor beschutting tegen regen, sneeuw, hagel, enz.

Beschutting hoeft niet veel te kosten, zolang het stevig is en er eventueel een zitplaats is, geeft dit al een immens verschil. Ook zijn er verscheidene hulporganisaties die warme maaltijden, tenten en eten willen en kunnen voorzien met de hulp van vrijwilligers. Jammer om te horen dat deze hulp niet aanvaard wordt. Het probleem van de media is gecompliceerder. De titel van het artikel mag geen negatieve of positieve bijklank hebben, een eenvoudige regel die toch een aanzienlijk verschil kan maken. Suggestieve titels zorgen ervoor dat de lezer een mening vormt die aansluit bij de schrijver. 

Indien u geen gevolg geeft aan de aangekaarte problemen, zal er een sanctie voor u volgen. De bestraffing bestaat erin dat u om te beginnen één maand zal moeten leven met én zoals deze asielzoekers. Wanneer u na deze maand echter nog steeds geen inzicht hebt in de ernst van de situatie, dient u te emigreren naar Syrië. De reis verloopt als een gedwongen repatriëring. Uw identiteit wordt onzeker, en u wordt verboden om zich nog te scheren. Indien u met een mensensmokkelaar in een bootje wilt terugkeren, hopen wij dat u het vaste land haalt.

Met vriendelijke groeten

Nikita

 

Deze brief is geschreven in het kader van een een klasopdracht: ‘schrijf een klachtenbrief en zorg dat je onderaan een passende straf of bemiddeling voorziet. Onderwerp naar keuze’. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!