‘Sociale correctie van regering-Michel is driedubbele kat in een zak’

De zogenaamde sociale correctie die de regering-Michel voorziet voor de mensen die leven van een uitkering is wel heel minimalistisch. Amper iets meer dan 13 procent van de gepensioneerden krijgt 1 procent meer pensioen.

maandag 25 januari 2016 17:43
Spread the love

In het kader van de taxshift gingen de BTW en een aantal accijnzen omhoog. Voor werknemers is er een vorm van compensatie voorzien via de personenbelasting waardoor zij wat meer overhouden op het eind van de maand. Voor de gepensioneerden en mensen met een uitkering beloofde de regering een “sociale correctie”. Die ligt nu op tafel: slechts 11,1 procent van de vrouwelijke gepensioneerden en 15,26 bij de mannen zal 1 procent meer pensioen krijgen.

Enkel de gepensioneerden met een minimumpensioen én een volledige loopbaan van 45 jaar én een minimum aantal werkelijk gepresteerde arbeidsdagen tijdens de loopbaan komen in aanmerking voor de verhoging van hun pensioen met 1 procent.

“De sociale correctie die de regering nu voorziet, blijkt een driedubbele kat in een zak te zijn. Een slag in het gezicht van diegenen die nu al op het einde van de maand amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen”, reageren de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB.

De overgrote meerderheid van de gepensioneerden of mensen die leven van een uitkering krijgen dus helemaal niets om de hogere belastingen te compenseren. Daaronder de meer dan 1 miljoen mensen die langdurig ziek, werkloos of bruggepensioneerd zijn en ook niet de 86,7 procent van de gepensioneerden die niet voldoen aan de strenge voorwaarden.

Dat betekent niet dat die laatste een riant pensioen hebben. Het gemiddeld wettelijk pensioenbedrag van mannen en vrouwen op basis van hun eigen rechten bedraagt 823 euro. Drie kwart van de vrouwen heeft een pensioen dat lager is dan 1250 euro.

De vakbonden willen druk zetten op de regering-Michel om de maatregel bij te sturen.

take down
the paywall
steun ons nu!