EliAthene – Een beetje vergeten Griekenland – Dat ik heel graag eens aan Tsipras zou willen vragen..

EliAthene – Een beetje vergeten Griekenland – Dat ik heel graag eens aan Tsipras zou willen vragen..

maandag 25 januari 2016 21:12
Spread the love

..waarom hij geld uitgeeft om “alle” lichten van het Olympisch stadion (dat trouwens zwaar in verval is) aan te laten op zondag-overdag(-wanneer-de-zon-schijnt-en-het-écht-wel-klaar-genoeg-is-om-te-zien), terwijl de faciliteiten zelf(s) gesloten zijn op die dag van de week (en in Athene-stad mensen op straat wonen en honger lijden)

De foto’s geven misschien een vertekend beeld, omdat ik mij nu eens toegelegd heb op het fotograferen van dingen die wél nog bestaan 🙂 (Ik zou er minstens tien dagen moeten rondlopen om alle leegstand te registreren) Om het je echter een beetje voor te stellen: als er 1000 ruimtes zijn, is er volgens mij slechts 1 van in gebruik, en dat alles in een gebouwencomplex waarvan het lijkt dat het al tien jaar leegstaat (wat eigenlijk ook zo is, behalve die enkele ruimtes die af en toe nog dienst doen om in te sporten).

Randinformatie over de Olympische spelen van 2004 in Athene: “De buitensporige kosten – 13 miljard euro, waarvan minstens 1 miljard voor beveiliging (noot Eli: zo’n hoog bedrag voor beveiliging, omdat de Spelen doorgingen nog geen drie jaar na 9/11) – droegen bij aan de latere teloorgang van de Griekse economie. Vorig jaar gaf IOC-voorzitter Jacques Rogge toe dat zo’n 2 à 3 procent van de nu bestaande schuld aan de Olympische Spelen kan worden toegeschreven. Niet zo gek dus dat de Olympische locaties niet meer onderhouden worden, de Grieken hebben wel wat anders aan hun hoofd. Wat tien jaar na dato overblijft, zijn ruïnes en herinneringen aan sportieve successen.” ( Bas van Kooij & Sam de Voogt , NRCQ.nl) Ook een journalist van mo.be schreef hierover een artikel http://www.mo.be/reportage/olympisch-goud-voor-mislukte-investeringen: “Athene blijft anno 2015 achter met tienduizenden vierkante meters sportinfrastructuur in bijzonder slechte staat. Lege zwembaden, ongebruikte stadions en bijzonder slecht onderhouden sites liggen verspreid over de hele stad.”

Griekenland is uiteraard lang niet het enige land dat zich liet leiden door een ideaalbeeld (of: megalomaan machtsvertoon van mensen die spelen met geld dat niet van hen is?) van de perfecte Olympische Spelen, die nadien een boost zouden geven aan (het sociaal weefsel) van de stad (meestal hoofdstad) waar ze doorgaan. Echter, net na de eerste presentatie van de voorzitter van het ATHOC (het organiserend comité van de Atheense spelen in 2004), werd door onderzoekers al ferm kritiek geuit op het kostenplaatje dat werd voorgesteld, door ervaringen op te frissen van andere landen die de spelen in het verleden organiseerden. De criticasters stelden dat de initiële schatting wel eens zou kunnen verdriedubbelen en dat daar in de presentatie geen rekening mee gehouden was. In 2004 (wel nog voordat de Spelen zouden plaatsvinden (maar alle beslissingen al genomen waren)) publiceerde KNAG een studie waarin te lezen stond: “Over de totale kosten voor de Griekse overheid – Grieks belastinggeld dus, aangevuld met onder meer Europese bijdragen – circuleren zeer uiteenlopende cijfers: van 4,6 miljard euro tot maar liefst 16 miljard euro. Dit laatste bedrag dook op in de media toen de burgemeester van Barcelona – Olympische stad in 1992 – tijdens een voordracht doodleuk stelde dat de kosten in de praktijk kunnen verdrievoudigen ten opzichte van het aanvankelijk geplande budget.” (Werner van Pul, Rob van der Vaart & Jan Menke de Winter, knag.nl)

Alles wat de auteurs verder in dit artikel voorspelden http://www.knag.nl/index.php?id=640&tx_ttnews%5Bswords%5D=gis&tx_ttnews%5Bpointer%5D=67&tx_ttnews%5Btt_news%5D=268&tx_ttnews%5BbackPid%5D=502&cHash=e2fa66157c, bleek achteraf te kloppen:

1) het wegennet is inderdaad verbeterd

2) het geld om na de spelen de stadions weer af te breken die op de oude luchthaven Elliniko gebouwd werden, was op nog voordat de werken aanvang konden nemen. De initiële bedoeling (al van voor er sprake van was dat Athene de Olympische spelen van 2004 zou organiseren), was om van het gebied een natuurpark van 570 HA groot te maken. Nu liggen de sportcomplexen er te verloederen, aangezien er noch geld is voor afbraak, noch voor onderhoud. Er was trouwens al op voorhand geweten dat de sporten aangeboden op die terreinen (baseball, softball, hockey), niet of quasi nauwelijks door Grieken worden beoefend.

3) de initiële kostprijs van de Spelen die geschat werd op 2,6 miljard, liep uiteindelijk op tot ongeveer 13 miljard

4) het Olympisch (woon)dorp voor 10.000 mensen, dat gebouwd werd in Acharnes, staat half leeg – helft woongedeelte – helft kantoren, winkels. Kanttekening bij dit punt: ondertussen, om in opvangplaatsen te voorzien voor vluchtelingen, zal Athene misschien vluchtelingen huisvesten in het Olympisch dorp dat op 12 km van het centrum ligt. Daarnaast verblijven ook al 400 à 500 mensen die gevlucht zijn in de Galatis indoor Olympische hall en 100 mensen in het hockeystadium dat in 2004 gebouwd werd.

De beloften van de regering met betrekking tot de nabestemmingen van de complexen waren initieel eigenlijk veelbelovend: het Olympisch complex zou een park worden (alhoewel er volgens mij geen aanleg van een park is gebeurd, is het er op een manier wel aangenaam vertoeven, omdat er een gevoel van open ruimte heerst), het paardensportcentrum zou er een tweede golfbaan, een hotel en een helikopterhaven bij krijgen (geen zicht op), het kano/kajak parcours zou worden omgevormd tot een waterpretpark (niet gebeurd, valt daarentegen ten prooi aan complete verloedering), het Hellinikon Sportcomplex, tweede grootste van de Spelen, zou gebruikt worden voor cultuur, en de openluchtcomplexen op die plaats, die gebruikt werden om te softballen, hockey te spelen, en te baseball’en, zouden dan toch niet ontmanteld worden, zoals eerst vooropgesteld, maar zouden daarentegen toch een publieke functie krijgen als openluchttheaters (niet gebeurd, zijn aan het verloederen), het Olympisch zeilcentrum zou een jachthaven worden, met een aangrenzend 5-sterren hotel (niet gebeurd). Dus, in werkelijkheid, zijn de (meeste) gebouwen sinds 2004 gesloten en verkommeren ze.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!