De 35-jarige Lumumba komt in januari 1960 toe in Brussel voor de onderhandelingen over de onafhankelijkheid. Een jaar later wordt hij vermoord, omdat hij die onafhankelijkheid letterlijk nam (WikiMedia Commons)

Tand Lumumba gevonden bij huiszoeking in België

Patrice Lumumba, de eerste democratisch verkozen premier van Congo, werd vermoord op 17 januari 1961. Dat er Belgen betrokken waren bij die moord is geweten. Het feit dat bij een huiszoeking in België de tand van de vermoorde premier werd teruggevonden, benadrukt nogmaals de Belgische betrokkenheid bij de moord.

vrijdag 22 januari 2016 11:26
Spread the love

De tand van Lumumba werd gisteren gevonden in de woonst van de dochter van Gerard Soete. Soete kreeg in 1961 de opdracht om de lijken van Patrice Lumumba, Maurice Mpolo en Joseph Okito te laten verdwijnen. Samen met zijn broer zaagde hij de lijken in stukken en liet die oplossen in zwavelzuur.

In Ludo De Witte’s spraakmakende boek De moord op Lumumba, gaf Soete toe dat hij had meegeholpen bij het verwijderen van de lijken. Hij gaf daarbij ook aan dat hij twee tanden van Lumumba had getrokken bij wijze van souvenir.

 Ten minste één tand van Lumumba werd gevonden tijdens de huiszoeking bij de dochter van Soete. Opvallend is dat de parlementaire onderzoekscommissie die werd opgericht naar aanleiding van het boek van De Witte nooit opdracht gaf tot een huiszoeking bij Soete, ondanks het feit dat er aanwijzingen waren dat hij de tanden van Lumumba nog steeds in zijn bezit had.

De huiszoeking kwam er na een klacht van De Witte. Hij vreesde dat de familie van Soete de weinige resten van Lumumba definitief wilde laten verdwijnen.

take down
the paywall
steun ons nu!