Criminaliteitscijfers: Molenbeek pak veiliger dan Antwerpen

Nooit eerder werden er in België zo weinig criminele feiten vastgesteld. De criminaliteitscijfers bevatten nog enkele verrassingen. Zo heb je minder kans om het slachtoffer te worden van criminaliteit in Brussel dan in Antwerpen. In Brussel is Molenbeek één van de veiligste gemeenten. Er worden zelfs minder misdaden gepleegd dan in Ukkel.

dinsdag 19 januari 2016 16:37
Spread the love

In het eerste trimester van vorig jaar daalde het aantal criminele feiten met ruim 12 procent, zo meldt De Tijd die de cijfers kon inkijken.

Als je de cijfers uitspreidt over een langere periode zie je dat de criminaliteit sinds 2002 met 20 procent daalde in steden als Antwerpen en Brussel terwijl er in Gent net meer criminele feiten werden vastgesteld (+2 procent).

De Franstalige krant La Dernière Heure heeft de cijfers per 1000 inwoners samengezet en dat geeft opmerkelijke resultaten. Zo waren in 2014 in Antwerpen 138 criminele feiten per 1000 inwoners. In Brussel waren dat er 4 minder vier.

Molenbeek blijkt uit die telling één van de veiligste gemeenten van Brussel. In Molenbeek waren er 92 criminele feiten per 1000 inwoners, ver onder het gemiddelde van Antwerpen en gans Brussel dus. In het rijke en verderafgelegen Ukkel maak je zelfs meer kans om het slachtoffer te worden van criminaliteit dan in Molenbeek.

Al even verrassend is de kost van de politie. In Brussel was dat in 2015 299 euro per inwoner. Antwerpen en Gent zitten daar met 309 euro een stuk boven. Brussel heeft nochtans verschillende internationale instellingen op het grondgebied die extra bewaking vereisen.

Natuurlijk gaat het hier om geregistreerde feiten. De cijfers zeggen niets over feiten die niet gerapporteerd worden zoals sommige fietsendiefstallen, aanrandingen of vandalisme. Toch pakken politici graag uit met die daling. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever stond dit weekend nog te glunderen in de Gazet van Antwerpen met de daling van de criminaliteit in Antwerpen. Zelfs over de daling in 2013 met 3 procent is hij trots. Maar dat Antwerpen nog een lange weg heeft af te leggen tot het op hetzelfde niveau zit als het verguisde Molenbeek, dat zal je niet snel te horen krijgen.

take down
the paywall
steun ons nu!