Opinie -

| Video | Artiesten en burgers zetten zich in voor een Lumumbaplein

Intal Congo heeft een video gemaakt om de petitie voor de erkenning van een Lumumbaplein in Elsene, te promoten. Deze petitie werd opgestart 55 jaar na de dood van Patrice Emery Lumumba, de eerste minister van Congo.

maandag 18 januari 2016 15:06
Spread the love

De video, die ongeveer drie en een halve minuut duurt, toont enkele woorden van artiesten, zoals de zangers Badi Banx en Senso van de groep Joshua, en van burgers met verschillende achtergronden. Wat ze gemeenschappelijk hebben zijn hun ideeën over rechtvaardigheid, respect en gelijkheid tussen volkeren. Dezelfde ideeën die verdedigd werden door de Congolese leider.

De video vermeldt de oorsprong en de reden van onze strijd. Er wordt verteld over bepaalde krachtige momenten van de campagne, zoals de heropvoering op het toekomstige Lumumbaplein van de speech van Patrice Lumumba van 30 juni, op de 55ste verjaardag van de onafhankelijkheid. Wij onderstrepen hier nog eens mee dat straatnamen niet langer denkbeelden moeten waarborgen, die geleid hebben tot misdaden zoals die gepleegd door de kolonisatie. Wij vinden het noodzakelijk een persoonlijkheid te eren, die gestreden heeft tegen verdrukking en die een referentie is voor iedereen met een progressieve en humanistische geest. Kortom, wij roepen op om de petitie te tekenen voor de oprichting van een Lumumbaplein.

De gemeente kan niet langer de wil van haar burgers blijven negeren. Het Lumumbaplein bestaat in onze geesten en op Google Maps. Het is tijd dat het plein eindelijk ook officieel zal bestaan.

De video is gemaakt door de groep Intal Congo, met steun van l’ASBL Change en Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre la Discrimination.

Meer weten:

https://mobile.twitter.com/PlaceLumumbaBXL (volg de campagne op Twitter)

https://www.facebook.com/intalcongo (volg de campagne op Facebook)
http://www.intal.be/fr/article/la-campagne-place-lumumba (om artikels op de intal site terug te vinden)

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding om te tekenen.

take down
the paywall
steun ons nu!