Landbouwster Mofolo staat met een van haar vier kinderen in haar maïsveld, dat duidelijke sporen draagt van de hitte en de droogte (Charity Phiri/IPS)

Hittegolf en droogte kondigt opnieuw honger aan in Malawi

Het uitblijven van de regen kan opnieuw een jaar van honger betekenen voor de inwoners van het Zuid-Oost-Afrikaanse land Malawi. Volgens experts is een globale aanpak met een beleidsplan voor irrigatie het enige middel dat een nieuwe crisis kan afwenden.

maandag 18 januari 2016 15:31
Spread the love

Op een doordeweekse dag is de hitte van de brandende zon om negen uur ’s morgens al niet meer te harden. Dit type weer wordt door experts toegeschreven aan El Niño, een weerfenomeen dat verantwoordelijk is voor de hittegolf die landen in Zuid- en Oost-Afrika momenteel treft, maar door de klimaatopwarming harder toeslaat dan normaal.

Sinds deze laatste hittegolf is er in Malawi al meer dan drie weken geen regen meer gevallen. De mensen vrezen dat ze opnieuw een jaar van honger zullen moeten doorstaan. Malawi heeft slechts een regenseizoen per jaar dat start in november en doorgaat tot in april. De meeste boeren hadden hun maïs al aangeplant (het basisvoedsel in Malawi), sommigen ook al bemest, toen El Niño toesloeg.

El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt. Het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan is dan warmer dan normaal, vaak met minstens een halve graad Celsius gedurende een periode van gemiddeld drie maanden. Over het algemeen komt dit fenomeen om de twee tot zeven jaar voor.

Volgens een rapport van het Malawi Vulnerability Assessment Committee hebben naar schatting 2,8 miljoen mensen in Malawi nood aan voedselhulp na deze droogte en de overstromingen die het land tijdens het vorige regenseizoen teisterden. Deze situatie kan nog verergeren in 2016.

Daarnaast zijn veel gezinnen er niet in geslaagd om meststoffen in te slaan via het subsidieprogramma van de overheid omdat de prijzen voor meststoffen verhoogd werden. Dit maakt de arme landbouwers nog meer kwetsbaar. Als de regen toch zou komen, kunnen ze het zich immers niet veroorloven om de nodige meststoffen aan te kopen.

De huidige economische situatie van hoge inflatie en rentetarieven heeft de koopkracht van de meesten nog doen dalen. Een zak maïs van 50 kilogram wordt door leveranciers verkocht voor 13 tot 16 euro terwijl de officiële prijs op de overheidsmarkt Admarc 14 eurocent per kilo is.

“Leveranciers verkopen de maïs voor veel hogere prijzen maar bij Admarc zijn er lange wachttijden. Soms moeten mensen dagen- en nachtenlang wachten om maïs te bemachtigen, velen geven het na een tijd gewoon op”, zegt Mwandida Mojolo, een moeder van vier uit Gojo, een dorp in het Zuiden van Malawi.

“Ik heb enkel een kilo maïsmeel kunnen kopen voor 270 kwacha (40 eurocent). Een paar maanden geleden waren er nog mango’s om aan onze kinderen te geven voor ze naar school gingen, nu is dat er zelfs niet meer. Mijn kinderen weigeren soms om naar school te vertrekken. Hoe kan ik leren met een lege maag, zeggen ze me dan.”

Experts dringen er bij de overheid op aan om een masterplan voor irrigatie uit te werken dat de landbouwers in staat moet stellen om het hele jaar door te kweken en te oogsten en niet alleen als er regen valt.

“Op dit moment is de overheid bezig met een onderzoek dat de schade voor de landbouw in kaart moet brengen”, zegt minister voor Landbouw Erica Maganga. Ze ontkent niet dat de situatie ernstig is. “Het is een serieuze kwestie die verschillende sectoren treft en ook op verschillende niveaus aangepakt dient te worden als we als land vooruit willen komen”, zegt ze.

In een interview met een plaatselijke krant zei Maganga dat de overheid in tussentijd samen met verschillende ngo’s 2,5 miljoen dollar heeft vrijgemaakt voor het Multi Donor Trust Fund. Mensen die in 2015 schade leden door de overstromingen, kunnen via dit fonds voedsel en in sommige gevallen ook geld krijgen.

Een aantal andere landbouwpartners hebben 15 miljoen dollar gestort in het fonds voor de distributie van maïs of andere gewassen die resistent zijn tegen droogte.

Bron: Thousands Face Hunger and Pray for Enough Rain in Malawi

take down
the paywall
steun ons nu!