Noam Chomsky (mantlethought.org)

Noam Chomsky slaat ‘uitnodiging’ Turks president Erdogan af

In een toespraak beschuldigde Turks president Erdogan een aantal intellectuelen, waaronder Nam Chomsky, van onwetendheid. Hij nodigt Chomsky uit om met hem de 'ware toestand in het zuiden' te gaan verkennen. Die slaat dat af en verwijst naar Erdogan's eigen betrokkenheid bij het terrorisme in zijn land.

donderdag 14 januari 2016 16:30
Spread the love

Noam Chomsky heeft samen met een aantal internationale prominenten, waaronder Brits Labourvoorzitter Jeremy Corbyn, en honderden Turkse academici een oproep ondertekend voor een stopzetting van de wrede repressie van de bevolking in het Koerdische zuid-oosten van Turkije.

Enkele citaten uit deze brief: “De verantwoordelijkheid voor de huidige zelf toegebrachte crisis in het land moet integraal aan Erdogan worden geweten, die de Koerden – of dat nu de HDP (de pro-Koerdische partij die 81 zetels heeft in het nationale parlement), de PYD in Syrië of de PKK (het Koerdisch separatistisch verzet in Turkije) zijn – als obstakels voor zijn plan voor totale heerschappij van de Turkse president…”

“Turkije is onder Erdogan in toenemende mate intolerant geworden voor elke vorm van dissidentie en georganiseerde oppositie, wat duidelijk kan worden gezien in de vervolging van de media en de intimidatie van onafhankelijke journalisten…”

“De huidige crisis is geconstrueerd en totaal onnodig. Dit toont nogmaals aan dat Erdogan een diep verdelende kracht is… “

Als reactie op deze brief nodigde Erdogan Noam Chomsky uit om het land te bezoeken. In een e-mail aan de Guardian legt Chomsky uit waarom hij daar niet op ingaat: “Als ik naar Turkije ga, is dat op uitnodiging van de vele moedige dissidenten, waaronder Koerden, niet op zijn uitnodiging.”

Volgens Erdogan hebben de ondertekenaars van deze brief een “koloniale mentaliteit”. “Jullie zijn gen verlichte personen, maar leven in het duister. Jullie zijn geen intellectuelen.”

Chomsky reageert: “Turkije verweet IS (voor de recente aanslag in Istanboel), die door Erdogan op meerdere manieren worden geholpen, terwijl hij ook al-Nusra steunt, die nauwelijks anders is. Hij (Erdogan) fulmineert tegen zij die hem veroordelen voor zijn misdaden tegen de Koerden – die wel de voornaamste grondtroepen zijn die in Syrië en Irak IS bestrijden. Is er nog meer commentaar nodig?”

Noam Chomsky heeft Turkije meermaals bezocht. Op 14 februari 2002 kwam hij naar het proces van de Turkse vertaler van een van zijn boeken, waarin naar de Armeense genocide werd verwezen. Hij vroeg in de rechtbank om samen met de man vervolgd te worden. De klacht tegen de man werd vervolgens ingetrokken.

Open brief: Lift the Siege on Kurdish Cities – Stop the War Against the Kurds

Chomsky hits back at Erdo?an, accusing him of double standards on terrorism

Chomsky wins case for Turkish publisher

take down
the paywall
steun ons nu!