Jihadisme: een poging tot rationele verklaring

Jihadisme: een poging tot rationele verklaring

donderdag 14 januari 2016 11:09
Spread the love

In “Terreur dans l’Hexagone. Genèse du Djihad français” (Gallimaard 2016), ontwikkelt Gilles Kepel (auteur eertijds van Les banlieues de l’Islam, 1987), op zeer gedetailleerde wijze de idee dat we momenteel in Europa, sedert de moorden van Merah in Toulouse en Montauban (2012), de derde fase van het jihadisme binnengetreden zijn zoals ontwikkeld door Abu Musab al-Suri in zijn The Global Islamic Resistance Call (2005). De eerste generatie waren de jihadis in Afghanistan, de tweede generatie waren de al-Qaida jihadisten die 9/11, en de aanslagen in London en Madrid pleegden. Van 2012 af, na een incubatieperiode van 7 jaar (- men denke bij ons aan de activiteiten van Fouad Belkacem), zien we hoe een enclave-oorlog, een soort gefragmenteerde burgeroorlog uitgeprobeerd wordt in Europa zelf, gekoppeld aan een Cyberjhihadisme.

Opvallend is dat die ontwikkeling plaatsvindt op een ogenblik dat ook veel jonge Franse staatsburgers met Maghrebijnse roots het beginnen waar te maken in Frankrijk, op het politieke forum en elders. Het is dus ook een conflict binnen die gemeenschappen zelf, waarbij het de ’mislukkelingen’ zijn of diegenen die er zich mee associëren, die zich op een religieus fundamentalisme baseren om hun sociale dood te maskeren en de anderen aan te vallen.

Prof. Gilles Kepel is een autoriteit wat betreft islam en de Arabische wereld. Behalve in Parijs doceerde hij ook al in New York en Londen. Zijn voornaamste studieterrein is het jihadisme, al meer dan 15 jaar lang. Hij ontdekt het dus niet vanaf de laatste 2 jaar en heeft enig recht van spreken…

Op 20 januari houdt hij een lezing over die opkomst van de Franse djihad die de afgelopen maanden in Parijs zo hard toesloeg en daar ook Molenbeek bij betrok. De (Franstalige) lezing gaat door op woensdag 20 januari om 19u in de polyvalente zaal van Vzw Foyer, Werkhuizenstraat 23, 1080 Molenbeek. Toegang is gratis, maar toch graag vooraf inschrijven via rita.devriese at foyer.be (02/411.74.95)

take down
the paywall
steun ons nu!