Voor de EU wegen commerciële belangen van multinationals zwaarder door dan volksgezondheid (wietblog.nl)

EU blijft Roundup Monsanto goedkeuren in voedsel

Wetenschappers liggen met het EU-Agentschap voor Voedselveiligheid EFSA overhoop over de kankerverwekkende eigenschappen van onkruidverdelger Roundup. De EU moet binnenkort opnieuw beslissen over een productie- en verkoopslicentie voor glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup.

woensdag 13 januari 2016 16:34
Spread the love

De ESFA verwerpt eenzijdig de conclusie van kankeronderzoekers van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat glyfosaat kankerverwekkend is, meldt de Britse krant The Guardian. Die conclusie van de WHO leidde in maart 2015 tot ophef. Glyfosaat wordt sinds de jaren 1970 wereldwijd door het Amerikaanse agromultinational Monsanto verkocht onder de merknaam Roundup.

Zesennegentig prominente wetenschappers, waaronder zij die het onderzoek voor de WHO uitvoerden, hebben in reactie op het besluit van ESFA een brief gestuurd naar de Europese commissaris voor Gezondheid, Vytenis Andriukaitis. In die brief waarschuwen ze dat het tegenonderzoek van de ESFA “ongeloofwaardig is omdat het niet gestaafd wordt door bewijs.” Ook is het onderzoek niet op een wetenschappelijk verantwoorde open en transparante wijze gebeurd.

Grote belangen

De commerciële belangen van Roundup zijn groot. Hoewel het patent van Monsanto in 2000 is verlopen, levert het product het bedrijf nog steeds ongeveer 1,8 miljard euro omzet per jaar op. Behalve door consumenten wordt het product ook veel gebruikt in de landbouwsector en door overheden.

Het medische vaktijdschrift The Lancet publiceerde in 2015 een onderzoek waaruit blijkt dat glyfosaat teruggevonden wordt in het bloed en de urine van landbouwers. Glyfosaat richt volgens hen DNA-schade aan bij zoogdieren en mensen.

take down
the paywall
steun ons nu!