Elf dagen na oudejaarsavond in Keulen: eerste pogrom is een feit

Elf dagen na de incidenten op oudejaarsavond in Keulen blijft het debat woeden. We zetten hier de feiten bij elkaar. Het aantal klachten steeg. Over de verdachten is nog altijd weinig bekend. In de nasleep vielen neonazi's mensen van kleur aan in Keulen. In Leipzig werd een pogrom georganiseerd in een 'linkse' wijk.

dinsdag 12 januari 2016 19:18
Spread the love

Het aantal klachten is gestegen tot 653. Iets meer dan 40 procent daarvan gaat (ook) over zedendelicten.

Het onderzoek is nog altijd aan de gang en ook na 11 dagen is er nog weinig bekend over de daders. De bondspolitie (vergelijkbaar met onze federale politie) die op oudejaarsavond verantwoordelijk was voor de beveiliging van het station en de onmiddellijke omgeving, identificeerde 32 verdachten. Dat is nog altijd evenveel als vier dagen geleden. Het gaat onder meer om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs, één Irakees, één Serviër, één Amerikaan en twee Duitsers. Van die 32 zijn er 22 asielzoekers. Maar zij worden enkel verdacht van diefstal en gewelddelicten en dus niet van zedendelicten.

De lokale politie van Keulen heeft 23 namen van personen die mogelijk strafbare feiten gepleegd hebben op oudejaarsavond. Tien van hen zijn asielzoekers, negen zouden geen papieren hebben. Van die 23 verdachten zou er geen een in Keulen zelf wonen.

Procureur-generaal Ulrich Bremer liet weten dat er een onderzoek werd geopend tegen 12 verdachten. Vijf daarvan zijn al in voorarrest geplaatst. Zij worden verdacht van diefstal en niet van zedendelicten.

Dieter Schumann, de regionale openbaar aanklager van Keulen, zei maandag dat er geen aanwijzing was dat er op oudejaarsavond sprake was van een georganiseerde aanval. Minister van Justitie Maas had eerder wel in die richting gewezen.

Het openbaar ministerie trekt voortaan alle communicatie naar zich toe. De politie die zwaar onder vuur ligt wegens de gebrekkige communicatie van de voorbije dagen mag dus niet langer het woord voeren over het onderzoek en de gebeurtenissen op oudejaarsavond.

Neonazi’s

Zondag werden in Keulen 11 mensen het slachtoffer van racistisch geweld. Onder meer enkele mannen van Pakistaanse origine werden door een horde van 20 mannen aangevallen. Een Syrische vluchteling werd enkele minuten later ook in elkaar geslagen.

De aanvallen kwamen er nadat een Facebook-groep had opgeroepen om Keulen ‘schoon te vegen’. Patrick Fels, actief bij het Nationaal-socialisme Documentatiecentrum (NS-Dok), zegt over de samenstelling van die racistische groepen: “Vroeger vochten hooligans tegen hooligans van een ander voetbalteam. Maar sinds de eerste activiteiten van Pegida in 2014 zien we dat veel van die hooligans zich aansluiten bij politieke betogingen.”

De politie opende een onderzoek wegens slagen en verwondingen maar er werd voorlopig niemand opgepakt.

In Leipzig organiseerde een deel van de 250 neonazi’s die daar op straat kwam een pogrom in de wijk Connewitz waar veel linkse organisaties hun thuisbasis hebben. Ze staken er huizen in brand en sloegen ramen in. Onder meer een kebabzaak werd getroffen. Vijf politieagenten raakten gewond en 57 personen werden aangeklaagd.

Vorig jaar waren er in Duitsland in totaal 906 aanvallen op woningen waar asielzoekers een onderkomen vonden. In tweehonderd gevallen ging het om brandstichting.

Ook online is er een opstoot van racisme. De nieuwssite Spiegel Online besliste om geen commentaren meer toe te laten onder artikels over Keulen of over asielzoekers. Ook bij DeWereldMorgen.be merken we een verhoogde activiteit.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!