Medewerkers van het Rode Kruis begraven een ebola-slachtoffer in Liberia (WikiMedia Commons)

Ebola hardst waar openbare gezondheidszorg ontbreekt

De bestrijding van het zeer besmettelijke ebolavirus moet zich eerst en vooral op de armere gebieden en buurten richten, waar adequate gezondheidszorg afwezig is of onvoldoende. Dat is de conclusie na een analyse van de uitbraak van 2014.

dinsdag 12 januari 2016 11:49
Spread the love

In de armere regio’s en stadswijken van het West-Afrikaanse Liberia liep de bevolking meer risico om met ebola besmet te raken en de ziekte door te geven dan in meer welvarende gebieden en stadsbuurten. Onderzoekers van het Liberiaanse ministerie van gezondheid en van de Amerikaanse Yale-universiteit stelden dat vast in het district Montserrado, waarin de hoofdstad Monrovia ligt.

De conclusie is duidelijk, zeggen onderzoekers in hun rapport Quantifying Poverty as a Driver of Ebola Transmission in de vakpublicatie PLOS Neglected Tropical DiseasesBij uitbraken van ebola moet de strijd zich in de eerste plaats richten op mensen die in extreme armoede leven.

De recentste ebola-epidemie, die in maart 2014 begon, treft vooral de West-Afrikaanse landen Guinea, Liberia en Sierra Leone. Er stierven daar al meer dan tienduizend mensen aan de ziekte. Het gaat om de grootste ebola-epidemie sinds de ziekte werd ontdekt.

De studie verdeelde het district Montserrado in 324 buurten. Die kregen het label laag, midden- of hoog inkomen. Vervolgens onderzocht men 4437 gevallen van ebola in dit gebied voor de periode van maart tot december 2014.

Dat ebola zich in armere gebieden sneller verspreidt, komt onder meer doordat mensen er dichter op elkaar wonen en zich verder moeten verplaatsen om gezondheidszorg te krijgen, vaak te voet of met de bus.

Bron: Quantifying Poverty as a Driver of Ebola Transmission

take down
the paywall
steun ons nu!