Bosbranden bereiken een woning in Alaska (forestry.alaska.gov)

In 2015 meer bossen verbrand in VS dan ooit tevoren

In 2015 ging in de VS meer dan 40.400 vierkante kilometer – bijna zo groot als Nederland – bos in vlammen op. Dat is tweemaal zoveel als gemiddeld in andere jaren en verpulvert de opeenvolgende vorige records van 2006, 2007, 2011 en 2012.

maandag 11 januari 2016 21:11
Spread the love

Meer dan de helft van de totale door bosbranden vernielde oppervlakte kwam op rekening van de noordelijke deelstaat Alaska, waar een historische droogte in combinatie met intense bliksemstormen de perfecte cocktail vormde voor uitslaande bosbranden.

Ook in de noordwestelijke deelstaten Washington1 en Oregon werden records gebroken, en de zuidwestelijke deelstaat Californië, die al vier jaar op rij door droogte wordt geteisterd, telde duizend brandhaarden meer dan in andere jaren. De staat Washington was zo droog dat het Olympic National Park, een regenwoud en doorgaans een van de natste plekken in de VS, wekenlang brandde.

Budgettaire besparingen, minder preventie

De Amerikaanse Forest Service had zich nochtans voorbereid want door de klimaatverandering en de toenemende droogte in de westelijke staten was het duidelijk dat 2015 een intens jaar zou worden. Het bosbrandseizoen begint echter elk jaar vroeger en duurt ook steeds langer.

Deze federale overheidsdienst kampt met een ernstig tekort aan middelen en het Amerikaanse Congres weigert het budget te verhogen. Daardoor moeten de tekorten voor brandbestrijding noodgedwongen aangevuld met geld dat normaal voor andere zaken gebruikt wordt, waaronder brandpreventie.

De Forest Service schat dat de bestrijding van bosbranden over tien jaar 67 procent van het totale budget zal opslokken, een enorme stijging tegenover 16 procent in 1995. De Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack trekt aan de alarmbel.

“Het financieel tekort heeft rechtstreekse gevolgen voor de capaciteit van de Forest Service om ander cruciaal werk te doen, zoals het goede beheer van bossen om brand te vermijden, bescherming van drinkwater en recreatie”, zegt hij.

De recordoppervlakte getroffen door bosbranden van de jaren 1960 werd voor het eerst gebroken in 2005. Dat record werd vervolgens op zijn beurt gebroken in 2006, 2007, 2011, 2012 en nu opnieuw in 2015.

Bron: 2015 wildfire season a record-breaker

1 De gelijknamige hoofdstad Washington DC ligt aan de oostkust (Atlantische Oceaan).

 

take down
the paywall
steun ons nu!