President Obama op vriendschappelijk bezoek bij koning Abdullah van Saoedi-Arabië in 2014 (WikiMedia Commons)

Amnesty: “Mensenrechten Saoedi-Arabië van kwaad naar erger”

De mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië is er in 2015 alleen nog op achteruit gegaan, stelt Amnesty International. Mensenrechtenactivisten worden systematisch onderdrukt, er was een recordaantal executies en de vernietigende bombardementen op Jemen zijn een ernstige schending van het internationaal humanitair recht.

maandag 11 januari 2016 16:24
Spread the love

Op 9 januari 2016 is het precies een jaar geleden dat advocaat en mensenrechtenactivist Raif Badawi een eerste keer vijftig stokslagen kreeg op een plein in de Saoedische hoofdstad Jeddah. Hij was veroordeeld tot duizend stokslagen verdeeld over 20 beurten en tien jaar cel voor de oprichting van een onlineforum voor publiek debat en voor “de belediging van de islam”. De volgende stokslagen werden uitgesteld, oorspronkelijk uit medische overwegingen, later om onbekende redenen.

Deze openbare straf kreeg wereldwijd veel aandacht, maar sindsdien is het er met de mensenrechten in Saoedi-Arabië enkel op achteruitgegaan, zegt Amnesty, en mensenrechtenactivisten worden systematisch onderdrukt. “Een jaar na de internationale verontwaardiging over zijn publieke geseling blijft Raif Badawi, net als tientallen andere gewetensgevangenen, in de cel,” zegt Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Zij lopen een ernstig risico op wrede straffen en mishandeling voor hun vreedzaam activisme.”

Antiterreurwet

Badawi was de eerste mensenrechtenactivist die werd veroordeeld onder de nieuwe antiterreurwet. In 2015 werden tientallen anderen gevangengenomen onder deze wet, waaronder Abdulkareem al-Khoder en Adbulrahman al-Hamid, oprichters van de intussen ontbonden onafhankelijke Saoedische Burger- en Politieke rechtenvereniging (ACPRA).

“Mensenrechtenverdedigers worden steeds meer veroordeeld tot jaren cel onder de Saoedische antiterreurwet van 2014, terwijl bondgenoten schaamteloos deze repressie ondersteunen in naam van de zogeheten ‘war on terror’”, zegt Moeskops.

Saoedi-Arabië blijft onafhankelijke mensenrechtenorganisaties verbieden en hun oprichters langdurig gevangennemen voor het vormen van “niet-toegelaten organisaties”. Alle openbare bijeenkomsten, ook vreedzame protesten, blijven sinds 2011 verboden op bevel van de minister van Binnenlandse Zaken.

De autoriteiten gebruiken de antiterreurwet en de beruchte “antiterreurrechtbank”, het Gespecialiseerde Strafhof, om alle vormen van activisme te onderdrukken. Dit geldt ook voor de doodstraffen voor sjiitische moslimactivisten, zoals de prominente geestelijke sjeik Nimr al-Nimr. Deze uitgesproken criticus van de Saoedische regering werd op 2 januari 2016 met drie andere sjiitische moslimactivisten geëxecuteerd.

Executiewoede

Ali al-Nimr, de neef van sjeik Nimr al-Nimr, en twee andere sjiitische activisten waren minderjarig toen ze werden gearresteerd. Alle drie kregen ze volgens Amnesty oneerlijke processen en werden ze veroordeeld op basis van bekentenissen die ze deden onder foltering. De rechtbank weigerde om hun beschuldigingen over foltering te onderzoeken.

“In een bloederige onderdrukking van alle vormen van tegenspraak, houden de autoriteiten de doodstraf in stand tegen drie vermeende jeugddelinquenten. Dit is een flagrante schending van het internationaal recht en gebeurt enkel op basis van bekentenissen onder foltering,” zegt Karen Moeskops. “Intussen voert Saoedi-Arabië zijn afschuwelijke executiewoede op. Tussen januari en november 2015 werden minstens 151 mensen geëxecuteerd, de hoogste tol sinds 1995.”

Jemen

Saoedi-Arabië leidt ook de militaire coalitie die sinds maart 2015 duizenden luchtaanvallen uitvoerde tegen Jemen, in gebieden onder controle van de Houthi-rebellen. Die aanvallen veroorzaken honderden burgerslachtoffers en vernietigden infrastructuur zoals gezondheidscentra, scholen, fabrieken, energiecentrales, bruggen en wegen.

Amnesty International stelde vast dat de luchtaanvallen buiten proportie zijn en geen onderscheid maken tussen strijdkrachten en burgers. “In sommige gevallen lijken de bombardementen zelfs direct gericht op burgers en civiele doelwitten”, stelt de organisatie.

Bepaalde wapens waarmee de coalitie in Jemen burgerdoelwitten raakt, werden geproduceerd en/of ontworpen in de VS en Groot-Brittannië. Deze landen leveren ook logistieke steun en inlichtingen aan de coalitie.

take down
the paywall
steun ons nu!