Yanis Varoufakis (INET)

Yanis Varoufakis lanceert DiEM25, pan-Europese beweging

Op 9 februari 2016 lanceert Yanis Varoufakis de pan-Europese Democracy in Europe Movement DiEM25 in de Duitse hoofdstad Berlijn, om progressieve krachten in Europa te verbinden en “de macht terug te nemen van de leidende elite en van de schaduwwereld van bureaucraten, bankiers en andere onverkozen machthebbers”.

vrijdag 8 januari 2016 13:15
Spread the love

Yanis Varoufakis, voormalig minister van financiën in de eerste regering van Alexis Tsipras van februari tot juni 2015, had het idee voor een pan-Europese beweging al eerder in interviews vermeld. “De politieke besluitvorming is gedepolitiseerd. Dit versterkt de economische crisis en de legitimiteitscrisis in Europa. We hebben een beweging nodig die over heel Europa dezelfde agenda verdedigt om de politieke besluitvorming terug te democratiseren.”

Het alternatief is stilstaan en nietsdoen, volgens Varoufakis: “Autoritarisme en falend economisch beleid gaan hand in hand. Als hier niet tegen wordt gedaan, wordt Europa geruïneerd en zal het ultranationalisme triomferen.”

Varoufakis zal de nieuwe beweging Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM 25) lanceren samen met een aantal ‘medeplichtigen’. De volledige lijst van sprekers werd nog niet vrijgegeven. De exacte organisatie van de nieuwe beweging DiEM25 werd ook nog niet bekend gemaakt. Varoufakis denkt aan een soepel model, in samenwerking met organisaties uit de civiele maatschappij en over de nationale grenzen heen.

Bron: Varoufakis launches Democracy in Europe Movement 2025

take down
the paywall
steun ons nu!