Grenscontrole in Malmö; foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)

Extra grenscontroles bedreigen vrij verkeer in Europa

Nadat de regeringen van zowel Zweden en Denemarken maandag nieuwe grenscontroles aankondigden om de stroom van migranten en vluchtelingen tegen de houden, verspreidt de angst zich over Europa dat het open grens beleid binnenkort niets meer dan een droom zal zijn. Betekenen nieuwe grenscontroles in Zweden en Denemarken dat de Schengenzone ten dode is opgeschreven?

woensdag 6 januari 2016 12:58
Spread the love

In een poging om de vluchtelingen te stoppen aan de zuidelijke grens, legt Zweden nieuwe identiteitscontroles op voor reizigers die aankomen vanuit Denemarken. Het is de eerste keer sinds 1950 dat reizigers tussen de twee Scandinavische landen worden geconfronteerd met dergelijke restricties.

Op haar beurt reageerde de regering van Denemarken, die bang is dat de nieuwe Zweedse controles een massale samenstroming van asielzoekers aan haar grenzen zal veroorzaken, met de onmiddellijke invoering van willekeurige controles aan de grens met Duitsland.

“We reageren gewoon op de beslissing van Zweden “, zei de Deense premier Lars Løkke Rasmussen . “Wij zijn hier ook niet blij mee.”

In heel Europa is er een groeiende bezorgdheid dat de Schengenzone – die vrij reizen binnen Europa mogelijk maakt – in gevaar is omdat de dubbele crisis van oorlog en klimaatverandering een ongekend aantal vluchtelingen naar Europa drijft. Tegelijkertijd zet ook de stijgende vreemdelingenhaat in de nasleep van de aanslagen van Parijs het open grenzenbeleid onder druk.

“De vrijheid van verkeer is een belangrijk principe, het is een van de grootste prestaties van de Europese Unie in de afgelopen jaren,” vertelde Martin Schaefer, woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag aan verslaggevers.

” Schengen is erg belangrijk maar het is in gevaar.”

De nieuwe grenscontroles zullen een belangrijke hindernis zijn voor de duizenden asielzoekers die geen geldige reisdocumenten bij zich hebben. In het afgelopen jaar ontving Zweden – dat meer asielzoekers per inwoner heeft opgevangen dan elk ander EU land – 163.000 asielaanvragen. Volgens de Europese Commissie zouden er in 2017 meer dan drie miljoen migranten naar Europa komen. 

De paspoortcontroles veroorzaken echter vertraging voor de circa 16.000 Deense en Zweedse forensen die dagelijks de grens over moeten om naar hun werk in het buurland gaan. En ook de transportsector maakt zich zorgen. De extra grenscontroles in Europa zorgen voor veel extra vertraging waardoor verse producten zoals groente en fruit onderweg dreigen te bederven.

Na de aankondigingen van de grenscontroles riep de EU- commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos vandaag, woensdag 6 januari, een spoedvergadering in Brussel bijeen om de toekomst van het Schengenakkoord en de toekomstige samenwerking tussen de EU-landen te bespreken. Volgens het Verdrag van Schengen mag een land controles invoeren als er aantoonbare veiligheidsrisico’s zijn. De maximumperiode daarvoor is een half jaar. 

“Men beweert dat de Schengen-periode voorbij is,” vertelde Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid aan de Guardian.

“Het is triest om te zien dat Europa panikeert voor 700.000 vluchtelingen. Dit is een teken van zwakte.”

“Eerst was het de vluchtelingen, dan het terrorisme. Maar wat heeft Schengen te maken met terrorisme? Niets. Schengen heeft mechanismen die we ook nodig hebben om deze bedreigingen het hoofd te bieden,” voegde Mogherini toe.

Inmiddels zijn er zes landen binnen de Schengenzone die tijdelijke controles hebben ingevoerd: Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen, Frankrijk, Zweden en Denemarken. Tegelijkertijd werden de buitengrenzen van de EU de afgelopen maanden versterkt met bewakers, hekkens en prikkeldraad om vluchtelingen die in Europa hun toevlucht zoeken af te schrikken. 

Ondertussen blijven de vluchtelingen hun lot tarten. Dinsdag werden de lichamen van 34 migranten, waaronder zeven kinderen, gevonden aan de Turkse kust. De vluchtelingen zijn vermoedelijk met hun bootje gekapseisd terwijl ze probeerden het Griekse eiland Lesbos te bereiken.

 

 

Bron: Fortress Europe Looms as EU Countries Implement Heightened Border Controls

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!