VN-hulpkonvooi onderweg naar de grens met Libanon (CC/ICRC /A. Alkhatib)

VN evacueert gewonde Syriërs na lokaal staakt-het-vuren

Meer dan 460 mensen, waaronder ernstig gewonden en hun familieleden, zijn gisteren geëvacueerd uit vier belegerde plaatsen in Syrië. Deze reddingsoperatie door de VN, het Rode Kruis en de Rode Halve Maan kon doorgaan nadat een overeenkomst was bereikt met de strijdende partijen.

dinsdag 5 januari 2016 20:44
Spread the love

De geëvacueerde Syriërs komen uit al-Foua, Kafraya, Zabadani en Madaya. Ze werden geëvacueerd via Turkije en Libanon naar reeds afgesproken bestemmingen. Daar zullen degenen die dat nodig hebben, langdurige medische zorg krijgen.

In heel Syrië leven nog steeds 4,5 miljoen mensen in moeilijk bereikbare gebieden. Zij hebben slechts beperkt toegang tot medische zorg en bescherming. Bijna 400.000 mensen leven in belegerde gebieden waar zo goed als geen basisvoorzieningen zijn.

Staakt-het-vuren

Op 30 december 2015 riep de VN-Veiligheidsraad alle betrokken partijen in de burgeroorlog, waaronder de Syrische overheid, op de toegangsroutes in conflictgebieden onmiddellijk te openen voor humanitaire hulpverlening.

Speciaal VN-vertegenwoordiger voor Syrië Staffan de Mistura benadrukt dat het doel van de VN is om zo snel mogelijk een algeheel staakt-het-vuren te bereiken. “Ondertussen brengen dit soort initiatieven verlichting voor belegerde of geïsoleerde gemeenschappen. Die operaties zijn zeer waardevol.”

Bron: Syria: Over 450 people including injured evacuated from hard to reach and besieged towns

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!