2016, het jaar van begrip en oprecht aangepast werk?

2016, het jaar van begrip en oprecht aangepast werk?

2016, het jaar waarin bekrompenheid, vooroordelen en onbegrip in de werkwereld hopelijk plaats maken voor een open blik. Het is hoogdringend tijd dat mensen die ondanks hun ziekte(n) heel wat te bieden hebben, ruimte en respect krijgen op de arbeidsmarkt.

zaterdag 2 januari 2016 20:07
Spread the love
Hetzelfde geldt voor mensen die bijvoorbeeld bewust kiezen voor hun gezin, en daardoor “nood” hebben aan een eerlijk betaalde, flexibele job. Eentje waar minder uren presteren of je tijd anders (moeten) indelen niet voor conflicten zorgt. Echt aangepast werk op maat, laat dat nu eens een goed voornemen zijn voor politici en werkgevers.

Bereidwillig?

Ikzelf werd ruim een maand geleden arbeidsongeschikt verklaard tot nader order. Amper 27 en op een bepaalde manier al afgeschreven. Het is een serieuze slag in het gezicht, zeker omdat ik al maandenlang intensief en allesbehalve kieskeurig solliciteer. Het lijkt wel alsof je job goed doen en (chronisch) ziek zijn niet mogen samengaan in onze maatschappij. Hoe ik het zie, ligt het probleem vaak niet bij de capaciteiten of de werklust van langdurig zieken of mensen die nood hebben aan ‘time off’, maar wel bij een chronisch tekort aan bereidwilligheid van de overheid (en andere werkgevers) om gezondheid, gezin en werk effectief combineerbaar te maken. De goede ideeën vliegen nochtans in het rond. Denk maar aan het basisinkomen of de 30-urenweek. Alleen wordt er veel te weinig naar geluisterd (en gehandeld).

Uitdaging

Geloof me wanneer ik zeg dat je al snel de muren oploopt zonder voldoende mentale uitdaging en de kans om je te engageren. Zelfs op dagen dat ik mezelf moet voortslepen, broeien de ideeën in mijn hoofd. Jammer dat ik met bloggen, liefdadigheid en vrijwillig redactiewerk geen gezin kan onderhouden. Idealen zijn onbetaalbaar, maar leven kost jammer genoeg steeds meer geld. Ik hoop dan ook een job te vinden waarin ik me – ondanks mijn mankementen – volledig kan ontplooien aan een haalbaar tempo, in een soepel en openminded team. Denk maar aan thuiswerk op momenten waarop te veel pijn mij omtovert tot een venijn. Op slechte dagen niet gedwongen worden te pendelen of onder de mensen te komen, maakt goed presteren als chronisch zieke – en volgens mij ook als perfect gezonde medemens – al een heel pak haalbaarder. 

Ge leeft maar ene keer
Met alles wat momenteel in onze wereld gebeurt, is dit populaire gezegde actueler dan ooit. Daarom is het mijn missie om zoveel mogelijk te genieten van het leven, te groeien als persoon, en te zorgen dat de mensen die ik graag zie, of om wie ik gaandeweg leer geven, verdomd goed weten hoe betekenisvol ze voor mij zijn. Dankbaarheid, begrip en openheid, dat zijn waarden om nog meer naar te streven. Ik hoop dat mijn toekomstige werkgever daar ook zo over denkt!

 

Beste wensen

L.

take down
the paywall
steun ons nu!