Ontwaak gebruikers van openbare diensten

Ontwaak gebruikers van openbare diensten

zaterdag 26 december 2015 23:19
Spread the love
We horen veel over de verhoging van de productiviteit van de spoorarbeiders. De 20 % wordt bereikt door langer werken en door een sterk afvloeiplan.

20% is een hallucinant cijfer want dit betekent dat het huidige personeel op een werkweek van vijf dagen één volledige dag op zijn gat zit te niksen.

Er is uiteraard meer aan de hand. Stations zullen sluiten , lijnen zullen afgeschaft worden en treinen zullen zonder begeleiders rijden. Dit verklaart al een deel van die 20%.

Waar men te weinig over spreekt is het ruimer kader waarbinnen zich die productiviteitsstijging afspeelt.

Spoorwegen met minder middelen zullen slecht functioneren, de “beter presterende” privaat sector zal ter hulp geroepen worden. Bij de Lijn zien we dezelfde tendens maar anders verpakt. Hier zullen nog alleen rendabele lijnen tussen grotere centra blijven zo kan deze vervoersmaatschappij zich ontdoen van haar ware overheidsopdracht van dienstverlening en kostenefficiënt werken . Uiteraard staan private taximaatschappijen klaar om de taken over te nemen. Dit zal gebeuren tegen een maximaal tarief, zegt de regering. Niemand gelooft dat private maatschappijen geld zullen toesteken.

De VRT krijgt minder middelen, zij vervalsen immers de concurrentie in het medialandschap. Ook hier rijdt de regering voor de private spelers, dit zijn zenders die vooral reclame uitzenden onderbroken met wat oppervlakkig nieuws of onbenullig entertainment.

Spoorbonden leggen te weinig het accent naar de betere maatschappelijke context en komen zo helaas in het defensief.

Dit zijn een paar voorbeelden maar ook bij BPost en Proximus volgt men dezelfde liberale logica , wie plaatst nu overheidsbedrijven wiens taak niet de maximale winst is op de Beurs?

Het wordt hoog tijd dat de publieke opinie gesensibiliseerd wordt om deze scenario’s tegen te gaan.. Ontwaak gebruikers van openbare diensten

take down
the paywall
steun ons nu!