In 2010 riskeerde dit homo-echtpaar nog 14 jaar cel in Malawi. Onder internationale druk wijzigt het land nu zijn beleid (homorazzi.com/

Malawi schorst koloniale anti-homowetgeving

De regering van het Zuidelijk Afrikaans land Malawi stelt een moratorium op de anti-homowetten die nog dateren van de koloniale periode in afwachting van hun herziening. Dat heeft de minister van Justitie bekendgemaakt.

woensdag 23 december 2015 14:45
Spread the love

Begin december 2015 werden twee mannen door een buurtwacht aangehouden en overgedragen aan de politie, op verdenking van homoseksuele handelingen. De zaak kreeg veel aandacht, want het was voor het eerst in zes jaar dat een homokoppel werd gearresteerd op basis van de omstreden anti-homowetgeving.

De Malawiaanse regering bevestigt nu dat ze af wil van haar koloniale anti-homowetten. Minister van Justitie Samuel Tembenu schort de toepassing van de wetten op in afwachting van hun formele intrekking. Tembenu benadrukt ook dat de regering het recht van vereniging garandeert voor organisaties die de rechten van holebi’s promoten. Het betrokken homokoppel werd inmiddels vrijgelaten.

Malawi, een van de armste landen ter wereld, is erg afhankelijk van buitenlandse hulp en staat al langer onder internationale druk om deze wetten af te schaffen. Dat ligt erg moeilijk in eigen land, waar conservatieve en religieuze groeperingen ijveren om deze wetten te behouden.

Hartverwarmend

“Het is hartverwarmend dat de Malawiaanse overheid haar engagement op vlak van mensenrechten opnieuw bevestigt”, zegt Gift Trapence, directeur van het Malawiaanse Centre for the Development of People. “De volgende stap voor de regering is om de discriminerende wetten helemaal af te schaffen, inclusief de wetten die seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verbieden.”

Ook de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch juicht de beslissing toe. “Duizenden Malawianen kunnen nu opgelucht ademhalen”, zegt Neela Ghoshal, van Human Rights Watch. “De regering moet nu verzekeren dat alle politieagenten hun verplichtingen kennen en de LGBT-gemeenschap beschermen in plaats van discrimineren. Ze moet ook samenwerken met het middenveld om deze boodschap tot bij de bevolking te krijgen.”

Bron: Malawi will not arrest or prosecute gays while lawmakers reconsider anti-gay laws

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!