Reportage -

Huur eens een huisje voor honderd euro

Ooit al eens overwogen om van leven te veranderen ? Minder gehaast te leven ? En wat dacht je van zeer frisse lucht en wonen in een oud huisje met een moestuin waarvoor je maar 100 euro huur hoeft te betalen? Het is aangeraden dat je een woordje Spaans of Keltisch leert, want dit aanbod vind je in Galicië, in het woeste noordwesten van Spanje.

woensdag 23 december 2015 13:57
Spread the love

Het Spaanse binnenland zit met een enorm probleem. De plattelandsvlucht is niet te stoppen. De bevolking vergrijst en sterft uit. Kleine dorpjes proberen er alles aan te doen om jong bloed aan te trekken. En dat is niet gemakkelijk, want er is geen werk.

In het Spaanse binnenland zou er plaats zijn om honderdduizenden oorlogsvluchtelingen op te vangen. Maar wie heeft de politieke moed om zoiets luidop te zeggen?

Jong volk nodig

De realiteit is dat er tienduizenden huizen staan te vervallen. Met de landbouwgrond wordt niets gedaan. Er is dringend jong volk nodig en niemand weet hoe dat gegeerde publiek te verleiden.

In het gehucht San Bartolomé de Xesta in de provincie van Pontevedra, hebben de inwoners beslist om in actie te schieten. De parochie telt 176 huizen, maar het hele jaar door leven er maar 50 inwoners. De rest van de huizen worden gebruikt als vakantiewoningen die enkel tijdens de weekends of tijdens de zomer bewoond worden. 27 huizen staan leeg. Om daar verandering in te brengen heeft het de buurtvereniging beslist om een banco de casas aan te leggen, waarbij de huizen aan een eenheidshuur van 100 euro per maand worden aangeboden.

Enrique Vaqueiro, de initiatiefnemer en jonge voorzitter van het comité kan het niet langer aanzien hoe zijn dorp uitsterft. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen kwam hij in het nabijgelegen dorp A Lama op als kandidaat-burgemeester voor de socialistische PSOE. Het slagen van het initiatief kan hem dus ook politiek voordeel opleveren.

Op dit moment zijn er maar een paar kinderen die het hele jaar door in de parochie wonen. Enrique leeft zelf in een huisje dat hij van zijn grootouders erfde en gaat nu het huis van zijn grootouders te verhuren.

« Als we nu niets doen, gaat dit soort dorpen op termijn verdwijnen. », zegt Vaqueiro.

Ondertussen volgden al zeven andere bewoners het initiatief van Enrique, door ook leegstaande huizen voor 100 euro aan te bieden. Rijk gaan ze niet worden, maar tenminste worden de huizen op die manier van verval gered.

Leegstaande huizen aan 100 euro

Het buurtcomité stelt stelt voor te onderhandelen tussen de eigenaars en de mogelijke nieuwe huurders. De enige voorwaarde is dat de huurders de huisjes onderhouden.

Het gaat om kleine gebouwen, tussen 70 en 80 vierkante meter die allemaal over een moestuin beschikken. Bij sommige krijg je er zelfs een veld of weiland bij. De meeste huizen staan reeds 15 tot 20 jaar leeg. Er is dus wel wat werk aan de winkel.

San Bartolomé de Xesta maakt deel uit van het dorp A Lama dat op een afstand 5 kilometer ligt. Het telt twee supermarkten, een medisch centrum en een apotheek. A Lama telde in 1980 nog meer dan 4000 inwoners. Vandaag blijven er daarvan enkel 2700 over.

Pontevedra, een stad van 83 000 inwoners, ligt op iets meer dan 40 kilometer afstand. De meeste bewoners van het gehucht zijn lang geleden naar Mexico geëmigreerd. In de zomer verdriedubbelt de bevolking San Bartolomé de Xesta met de emigranten die er hun vakantie doorbrengen.

Geïnteresseerden kunnen tegen volgende zomer alvast op zoek gaan naar iemand die hen doedelzak leert spelen, want wie dat onder de knie heeft, kan zonder twijfel gemakkelijker in de Keltische cultuur integreren en wordt tegelijk de held van het volgende zomerfeest.

take down
the paywall
steun ons nu!