Alle Republikeinse presidentskandidaten klimaatontkenners

Alle Republikeinse presidentskandidaten klimaatontkenners

Met het vertrek van Lindsey Graham verdwijnt de enige Republikeinse presidentskandidaat die de wetenschappelijke consensus over de menselijke verantwoordelijkheid voor de klimaatopwarming erkent. De overblijvende Republikeinse kandidaten variëren van sceptici tot harde klimaatontkenners.

woensdag 23 december 2015 14:25
Spread the love

Lindsey Graham is sinds 2003 federaal senator voor de staat South Carolina. (Elke deelstaat heeft twee senatoren in de federaal senaat). Hij is een van de weinige Republikeinen die erkent waar 97 procent van de klimaatwetenschappers over de hele wereld het over eens zijn: het klimaat verandert op een gevaarlijke manier en de mens is daar de oorzaak van.

“Ik heb met klimatologen over de hele wereld gesproken en 90 procent van hen zegt me dat het broeikaseffect een realiteit is – dat we de aarde aan het opwarmen zijn”, zei Graham nog tijdens een debat onder Republikeinse presidentskandidaten in oktober 2015. “Ik weet dat ik geen wetenschapper ben, maar kijk: als ik naar tien dokters ga, negen zeggen dat ik ga sterven en eentje zegt dat alles ok is, geloof ik dan die ene dokter?”

HoaxLindsay Graham (WikiMedia)

Op 22 december kondigde Graham aan dat hij niet langer meedingt naar de Republikeinse nominatie. De overblijvende kandidaten variëren van harde klimaatontkenners tot sceptici en twijfelaars. Donald Trump, huidig koploper in de peilingen, bestempelt de klimaatopwarming als een ‘hoax’1, die volgens hem mogelijk zelfs door China bedacht is om de Amerikaanse economie minder performant te maken. 

Zijn belangrijkste concurrent Ted Cruz noemt klimaatwetenschap “een vorm van religie” en trekt zelfs in twijfel dat de gemiddelde temperatuur van de aarde stijgt. Volgens voormalig neurochirurg en derde in de peilingen Ben Carson is er “geen overweldigend bewijs” en is het probleem toch irrelevant. “Het wordt altijd warmer en dan weer koeler”, verklaarde hij eerder in 2015. “Er is geen reden om daar een politiek twistpunt van te maken”.

Marco Rubio, die nek aan nek ligt met Carson, steunde vroeger nog een klimaatresolutie maar vreest nu voor banenverlies. Hij zegt “niet te geloven dat menselijke activiteiten bijdragen tot deze drastische veranderingen in ons klimaat op de manier zoals wetenschappers het stellen”.

Vulkaan

Ook de minder succesvolle presidentskandidaten laten zich niet onbetuigd. Rick Santorum spreekt van “rommelwetenschap”, John Kasich van “een theorie die niet bewezen is” en Mike Huckabee benadrukte al verschillende keren dat “één vulkaan meer uitstoot dan honderd jaar menselijke activiteit.”

De overige kandidaten proberen het onderwerp zoveel mogelijk te vermijden. Carly Fiorina, voormalig topvrouw van Hewlett-Packard, geeft toe dat wetenschap het eens is dat de mens het klimaat verandert, maar “gelooft die persoonlijk niet”.

Jeb Bush, broer van George W., is nog het meest voorzichtig. In een interview in juli 2015 gaf hij toe dat de klimaatverandering een realiteit is en dat menselijke activiteit ertoe “bijdraagt”. Hij vindt echter dat het niet aan de overheid is om actie te ondernemen.

Enige conservatieve partij

Daarmee dreigen de Republikeinse presidentskandidaten zich verder te isoleren op het vlak van klimaatbeleid. In 2014 werd duidelijk dat meer dan 97 procent van alle klimaatwetenschappers het eens is dat de klimaatverandering door de mens is veroorzaakt en gevaarlijk is. In Parijs ondertekenden bijna tweehonderd landen, inclusief de VS, een klimaatakkoord om de klimaatverandering binnen te perken te houden.

Nobelprijswinnaar economie Paul Krugman schreef eerder in december 2015 dat de Republikeinen “dieper en dieper in het zwarte gat van de ontkenning en de anti-wetenschappelijke complottheorieën duikelen.”

Amerikaans president Barack Obama stelt vast dat de Republikeinse partij nu de enige grote conservatieve partij in de ontwikkelde wereld is die de klimaatverandering nog ontkent. “Heel wat ondertekenaars van het klimaatakkoord komen uit centrumrechtse regeringen. Zelfs uiterst-rechts in veel van die landen, die bijvoorbeeld tegen migratie pleiten, geven toe dat we iets moeten doen tegen de klimaatopwarming.”

1 Een hoax is zoiets als boerenbedrog, nep, een broodje aap. Het woord is een afgekorte uitspraak van ‘hocus pocus’. (uitgesproken als ‘hooks’ – met Nederlandse ‘oo’).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!