Weinig hoop op geld voor gedupeerden van Lernout & Hauspie

Weinig hoop op geld voor gedupeerden van Lernout & Hauspie

De zowat 10.000 gedupeerden die hopen het verlies op hun beleggingen in Lernout & Hauspie te recupereren en zich burgerlijke partij hebben gesteld op het proces-L&H, zullen nog heel veel geduld moeten uitoefenen voor ze weten of ze hun slag zullen thuis halen. De kans daartoe is trouwens bijzonder klein. Dat schrijft het maandblad Gids voor de BESTE BELEGGER van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs in zijn maandag verschenen nummer.

dinsdag 22 december 2015 01:53
Spread the love

Er komt maar geen einde aan het proces over de boekhoudkundige fraude die eind jaren negentig en in 2000 werd gepleegd in en rond het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products. Na een gerechtelijk onderzoek van zes jaar, komt het in mei 2007 eindelijk tot een proces in Gent. De zaak wordt meteen voor het hof van beroep ingeleid omdat een van de medebeklaagden plaatsvervangend rechter is en dus de zogenaamde voorrang van rechtsmacht geldt. Naar schatting zo’n 20.000 (Vlaamse) beleggers zullen zich op het proces burgerlijke partij stellen, maar dat luik wordt door het hof afgesplitst om na het arrest over de strafzaak te worden behandeld.

Op 20 september 2010 wordt het arrest geveld en vallen er verscheidene effectieve celstraffen. Dat is zo voor de drie CEO’s Jo Lernout, Pol Hauspie en Nico Willaert, algemeen directeur Gaston Bastiaens, bedrijfsjurist Thomas Denus, financieel directeur Carl Dammekens en externe fondswerver Tony Snauwaert. De straffen zullen (veel) later gedeeltelijk met een enkelband worden uitgezeten. De gedupeerden hadden vooral gerekend op de veroordeling van huisbankier Dexia en bedrijfscommissaris KPMG, de twee enige beklaagden met diepe zakken. Ze werden evenwel vrijgesproken. Het burgerlijke luik kon nu worden opgestart. Maar dat is dus een ware processie van echternach geworden. Vandaag zijn er volgens Beste Belegger nog zowat 10.000 burgerlijke partijen. Velen die zich tijdens het strafproces hadden aangegeven als gedupeerde, hebben blijkbaar afgezien van een echte burgerlijke procedure.

De groep die wel procedeert, vordert in totaal 315 miljoen euro. Alle hoop is gevestigd op een veroordeling van KPMG. Die is strafrechtelijk vrijgesproken, maar KPMG-partner William Van Aerde is wel veroordeeld. Die veroordeling wil men nu aanwenden om het revisorenkantoor op burgerlijk vlak aansprakelijk te laten verklaren voor de (eigenlijk kleine) rol van Van Aerde bij de fraude. In Beste Belegger zegt Jozef Lievens, de advocaat van KPMG, op beide oren te slapen. Hoe het ook afloopt, de gedupeerden zullen nog heel wat geduld moeten uitoefenen. De inleidende zitting van de burgerlijke procedure is pas op 7 november 2016 vastgelegd. Die dag wordt enkel een pleitkalender vastgesteld. Volgens het blad zijn er niet minder dan 140 advocaten die willen optreden waardoor het vele maanden zal duren alvorens het hof van beroep te Gent de zaak nog maar in beraad zal kunnen nemen. Dan volgt voor de raadsheren een helse karwei om tot een arrest te komen. In de hypothese dat KPMG zou veroordeeld worden, is de lijdensweg nog lang niet voorbij want dan moet de schade nog gedupeerde per gedupeerde worden berekend.

Pittig detail in het dossier van Beste Belegger: de aansprakelijkheidsverzekeraar van KPMG betaalde in 2004 een bedrag van 115 miljoen dollar uit aan Amerikaanse L&H-beleggers. Dat gebeurde in het kader van een dading. KPMG is duidelijk niet van plan om in België een soortgelijke geste te doen.

take down
the paywall
steun ons nu!