Recordaantal werkzoekenden verliest uitkering

Maar liefst 70.000 werkzoekenden brengen de kerst door zonder uitkering. Daarbij zitten onder meer 38.000 schoolverlaters die door de verstrengde maatregelen van deze en de vorige regering geen recht meer hebben op een uitkering. Het aantal mensen dat bij het OCMW aanklopte voor een leefloon steeg met 11,3 procent.

dinsdag 22 december 2015 11:07
Spread the love

Werkzoekenden riskeren hun uitkering te verliezen als ze onvoldoende kunnen bewijzen dat ze hard hun best doen om een job te vinden. Volgens de schattingen van de RVA verliezen 33.000 werkzoekenden zo dit jaar hun uitkering.

In 2015 werd ook de beperking in de duur van inschakelingsuitkeringen ingevoerd. Dat zijn de uitkeringen die werkzoekenden krijgen die onvoldoende dagen gewerkt hebben om het recht op te bouwen voor een volwaardige werkloosheidsuitkering. De beperking is een maatregel van de regering-Di Rupo.

Dit jaar zullen 29.431 werkzoekenden daardoor hun uitkering verliezen. De regering-Michel scherpte die maatregel verder aan waardoor nog eens 5.244 schoolverlaters hun recht op uitkering verlizen omdat ze 25 jaar of ouder waren op het moment van hun aanvraag. Daarnaast krijgen 3.140 jongeren beneden 21 jaar geen inschakelingsuitkering omdat ze niet het vereiste studieniveau hadden.

Alles samen gaat het dus om 70.000 werkzoekenden die in 2015 hun uitkering verloren. De socialistische vakbond ABVV heeft het over een triest record.

Vorige week raakte bekend dat het aantal leefloners steeg met 11,3 procent. Het maandelijks gemiddelde ligt nu op 114.195. Er is sprake van communicerende vaten. Wie de inschakelingsuitkering verliest, komt bij het OCMW aankloppen voor een leefloon. 

take down
the paywall
steun ons nu!