Opinie -

Over barbecueën en mobiliteit in Leuven

De beslissing van het stadsbestuur van Leuven om een parkeergarage voor 600 wagens onder buurtpark De Bruul te bouwen op amper 700 meter van ons prachtige stadhuis, valt dus moeilijk te verklaren. Hebben onze bestuurders te lang boven een houtskool gestookte barbecue gehangen?

zaterdag 19 december 2015 10:54
Spread the love

De bezorgdheid van het Leuvense stadsbestuur over onze gezondheid ontroert ons. Dat zo’n goed gekruide, licht aangebrande lap vlees op de barbecue ons leven niet zal verlengen, weten we al langer. Maar als we onze burgervader op tv en in de krant horen waarschuwen voor fijnstofspuwende barbecues, stemt dat ons tevreden. Die oprechte bekommernis om ons fysieke welzijn doet ons eens te meer beseffen hoezeer wij het getroffen hebben met ons stadsbestuur. Want het moet gezegd, we kunnen aan het fijn stof in Vlaanderen, en dus ook in Leuven, niet meer ontsnappen. Of je nu in de stad of in een gemeente met veel groen woont, overal worden ongezond hoge fijnstofconcentraties gemeten.

Slechts enkele weken geleden werden de resultaten van een studie van de Universiteit Antwerpen bekendgemaakt. Onderzoekers hadden op 130 meetplaatsen in Antwerpen fijnstofconcentraties op klimopblaadjes gemeten en dat op drie verschillende hoogtes. Eén van de bevindingen was dat de hoogste concentraties op een halve meter hoogte werden gemeten, de ‘ademhoogte’ voor jonge kinderen. Omdat het om verkeersgerelateerd fijn stof ging, was één van de adviezen van de onderzoekers om de auto zoveel mogelijk te laten staan en te kiezen voor meer duurzame verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.

In haar rapport “Chemkar PM10 – Stedencampagne 2” adviseert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) lokale overheden om acties te ondernemen “die het verkeer verminderen of verplaatsen weg van de bevolking … om fijnstofconcentraties te verlagen”. Van juni 2013 tot juli 2014 nam de VMM stalen van fijn stof in 5 Vlaamse steden, waaronder Leuven, en analyseerde ze die stalen. Uit het rapport blijkt onder meer dat de luchtkwaliteit op de Bondgenotenlaan in Leuven ondermaats is.

We mogen ons dus gelukkig prijzen dat het Leuvense stadsbestuur ons niet alleen waarschuwt voor overmatig barbecueën, maar ook het plan heeft opgevat om de middeleeuwse stadskern binnen afzienbare tijd autoluw te maken. Die middeleeuwse stadskern valt best te vergelijken met de dooier in een spiegelei, waarbij de rand van het spiegelei de Leuvense ring is. In die ‘dooier’ zullen geen bezoekers meer mogen parkeren en zouden heel wat parkeerplaatsen worden opgeheven. Gejuich op alle banken!

De beslissing van het stadsbestuur om een parkeergarage voor 600 wagens onder buurtpark De Bruul te bouwen, vol in het wit van het spiegelei en op amper 700 meter van ons prachtige stadhuis, valt dus moeilijk te verklaren. Hebben onze bestuurders te lang boven een houtskool gestookte barbecue gehangen? Hebben de aangebrand-vleesdampen kortsluitingen veroorzaakt in die anders zo luciede geesten? Wij hopen, neen, we gaan er vanuit dat deze vertroebeling van het gezond verstand van korte duur zal zijn. Ons stadsbestuur zal spoedig inzien dat een parkeergarage ook fijn stof spuwt. Onze bestuurders zullen, tot hun eigen ontsteltenis, moeten vaststellen dat ze van plan waren om ventilatiekokers kankerstof te laten uitbraken in een park vol spelende kinderen. “Honderden auto’s naar een garage onder een park leiden, midden in een kwetsbare woonbuurt? Hoe hebben we dat kunnen verzinnen?”, zullen ze zich afvragen.

Het stadsbestuur zal ook beseffen dat dezelfde tijdelijke verblinding aan de basis lag van de beslissing om vele honderden bussen van De Lijn dagelijks voorbij datzelfde Bruulpark te laten rijden. Die bussen rijden nu ook dwars door het stadscentrum, vele ervan zo goed als leeg. “Waarom hebben we geen duurzame oplossing gezocht voor het problematische busverkeer, in plaats van het probleem één straat verder te leggen?”, zullen onze bestuurders zich afvragen.

Maar we zijn er dus van overtuigd dat de schade in de hoofden van ons stadsbestuur omkeerbaar is en dat we binnenkort samen aan een echt autoluwe stad zullen werken. Eén waar iedereen niet alleen minder fijn stof inademt, maar ook iedereen eenvoudiger, met minder stress en zelfs sneller geraakt waar hij of zij moet zijn. Met de blik op de toekomst gaan we het fijn stof te lijf totdat er zo weinig van overblijft dat we weer onbekommerd kunnen barbecueën … met mate uiteraard! Samen met ons stadsbestuur!

Tobias Van Os
Leuvenaar Actiegroep De Bruul brult Geen parking onder De Bruul!
Voor een echt autoluw Leuven!

take down
the paywall
steun ons nu!