Foto: instagram / Ashraf Fayadh

Dichter Ashraf Fayadh, koning Salomon en burgemeester De Wever

Nu zondag komen verschillende dichters en kunstenaars in de Antwerpse haven samen om zich te verzetten tegen het doodsvonnis van de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh. Ze klagen daarbij ook aan dat de haven - met steun van burgemeester Bart De Wever - zaken blijft doen met het dubieuze Saoedische investeerders. Initiatiefnemer Hugo Franssen licht toe.

vrijdag 18 december 2015 14:01
Spread the love

De ter dood veroordeelde Palestijnse dichter Ashraf Fayadh is een belangrijke stem in de cultuurwereld van Saoedi-Arabië. Hij heeft als telg van Palestijnse vluchtelingen nooit in een ander land dan Saoedi-Arabië gewoond. Toch is hij stateloos. Over dat ontheemd zijn en het leven als vluchteling publiceerde hij tien jaar geleden een dichtbundel. Deze gedichten hebben Fayadh in 2014 in de gevangenis gebracht. Eind november heeft een rechter die straf omgezet in doodstraf wegens apostasie en ‘destructieve gedachten’.

Het doodvonnis voor Ashraf Fayad werpt een schril licht op de letterlijk fatale rol van Saoedi-Arabië bij de terroristische aanslagen van IS. Saoedi-Arabië is een dictatuur die meer hoofden afhakt per maand dan IS op een jaar. De schurkenstaat van koning Salman legt steenrijke oliefamilies geen strobreed in de weg om het jihad-terrorisme te steunen. IS is een product van de Saoedische ideologie en van Saoedisch geld. Maar intussen liep de Saoedische ambassadeur Mohammed Ismail Al Sheikh in januari wel schijnheilig mee door de straten van Parijs in de grote mars tegen de terreur.

Zal koning Salman onder druk van mensenrechten- en kunstenorganisaties uit de hele wereld dichter Fayadh toch gratie verlenen? De Saoedische koning weet hoe diep westerse leiders en regeringen buigen voor zijn oliedollars en dat een zaak van realisme vinden. Ook de burgemeester van Antwerpen zet zich vooraan in de lijst van trouwe bondgenoten van de schurkenkoning: om de belangen te vrijwaren voor de captains of industry in de Antwerpse haven die zaken willen doen met meer dan dubieuze Saoedische investeerders. Het internationaal literatuurfestival Berlijn schrijft: “In dat nauw zitten mensen als Ashraf Fayadh machteloos vast. Mannen en vrouwen van wie de rechten, in het koninkrijk en daarbuiten, niet van tel lijken te zijn.”

 

Je zult alle informatie logenstraffen

de persoverzichten

de modieuze analysen van experts

Je zult geen misbruik maken van de slaap

en van je gsm

Je zult je een beetje oefenen

in de dood

(…)

Je zult je de ervaringen eigen maken

van hen die na je komen

Je zult je naam averechts op de spiegel schrijven

Je zult met de rechterhand eten

en de rest laten

aan hen die meer verdienen

je mond gedrenkt in

de petroleum

                                  (Uit De remedie van Ashraf Fayadh)

 

Alle informatie over de actie vindt u hier.

take down
the paywall
steun ons nu!