Poëtische actie tegen doodsvonnis dichter Ashraf Fayadh

Poëtische actie tegen doodsvonnis dichter Ashraf Fayadh

De Saoedische dichter Ashraf Fayadh kreeg het doodsvonnis wegens ‘geloofsafval’ en ‘destructieve gedachten’. Nu zondag protesteren dichters en kunstenaars in de Antwerpse haven tegen dit vonnis. Ze zullen de verzen van de dichter in meerdere talen over de dokken en het water laten waaien, omkaderd door dans en muziek. Er zal bovendien een persoonlijke boodschap van Fayadh zelf bij zijn.

woensdag 16 december 2015 17:02
Spread the love

Het Saoedische regime velt vonnissen die aan IS herinneren: onthoofding, kruisiging, steniging en geseling. Volgens Amnesty International zijn er dit jaar al 175 mensen terechtgesteld. Beleidsmensen in het Westen kijken weg. Ook in Antwerpen, waar captains of industry in de haven zaken blijven doen met meer dan dubieuze Saoedische investeerders.

Tegelijk groeit een golf van solidariteit met de dichter. Zestig Europese mensenrechten- en kunstenorganisaties eisen de vrijlating, honderdduizenden tekenden petities. Door die druk groeit de hoop voor Ashraf Fayadh.

De petitie op initiatief van de Groene Waterman, PEN-Vlaanderen, Red de cultuur! en mensen van Hart boven Hard verzamelde in Vlaamse cultuurmiddens 1500 handtekeningen. Dit collectief heet zondag iedereen welkom. Mede-initiatiefnemer Robrecht Vanderbeeken: “Iedereen mag een persoonlijke boodschap meebrengen, een (kinder)tekening, een kerstwens. We zullen die aan Ashraf en zijn familie bezorgen.”

Onder meer Joke Van Leeuwen, Charles Ducal, Maud Vanhauwaert en Fatena Al-Ghorra nemen deel aan de actie. Ook de ambassadeur van Palestina zal aanwezig zijn.

Op 20 december wordt er om 14u verzameld aan het water, aan het einde van de Zoutestraat, vlakbij de oude dorpskern van Berendrecht. De plek is bereikbaar met de fiets, de bus of met de auto. Alle praktische informatie vindt u hier.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!